За четиринадесета поредна година винопроизводители и винолюбители се срещнаха на

...
</TD
>За четиринадесета поредна година винопроизводители и винолюбители се срещнаха на
Коментари Харесай

Дефиле на младото вино 2022 отбеляза рекорди

За четиринадесета поредна година винопроизводители и винолюбители се срещнаха на   " Дефиле на младото вино “ в Пловдив. Опашки от искащи да дегустират се извиваха пред Възрожденските къщи в Стария град. Първият връх бе 15% -ният растеж на участниците – 67 спрямо този от 2021 година – 59. Организаторите на събитието регистрираха и рекорден брой дегустации,– над 102 хил. бр. или 27% растеж по отношение на най-силната до момента 2021 година

По традиция откриването бе в петък на 25 ноември. Дионисиевото шествие, съпроводено от Ансамбъл " Тракия “ събра жители и посетители на града, с цел да открият дружно " Дефиле на младото вино “. В ролята на господ Дионис се въплъти още веднъж артистът Стайко Стайков от Държавен куклен спектакъл – Пловдив. С наздравица от новата фестивална бъчва с младото вино годишна продукция 2022 бе даден старт на винените дегустациите. 

За трета поредна година събитието се организира под патронажа на Министерство на туризма и за първи път с поддръжката на Министерството на земеделието.

Виненият уикенд в Стария град притегли хиляди винолюбители, искащи да дегустират младите виновност на участниците в " Дефиле на младото вино “ 2022. Метеорологичното време бе уместно за разходка. В съботния ден в Стария град нямаше къде да падне и капка вино. Фестивалната стратегия бе наситена с страсти и искащи да се включат. Презентациите на доцент Христо Спасов от УХТ и Ламбрин Топузлиев от Аграрен университет привлякоха десетки любопитни фенове. Двата типичен концерта на гостите от Швейцария – Серж Етиен Фрайтаг, Андре Йермини и квартет " Пезанте “ също провокираха огромен интерес. Най-много гости винолюбители събра художникът Филип Нигохосян, който ръководеше изобразяване с вино на Лапидариума. Над петдесет души демонстрираха художествени заложби, като рисуваха не с какво да е, а с вино.

Дегустационен конкурс за младо българско вино " ДИОНИС ", формиран от 7-членно жури от Университета по хранителни технологии - Пловдив отличи участниците с 12 " Диониса “ в категориите - млади бели, розови и червени виновност. Четиринадесет винарски мазета се впуснаха във дегустационната конкуренция за ДИОНИСИТЕ. Сред 34 дегустационни проби, на градените са:

В категория МЛАДО БЯЛО ВИНО

ЗЛАТЕН ДИОНИС:

- Шато Копса – Совиньон блан;

- Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) Вила Юстина – Совиньон блан х Семийон

СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

- Росалеа ООД - Росалеа ООД

- Двор 1 ЕООД - Двор 1 ЕООД

В категория МЛАДО РОЗЕ

СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

- Домейн Юстина ЕООД - Рубин

- Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) Козя Грамада – Каберне Совиньон

В категория МЛАДО ЧЕРВЕНО ВИНО

ЗЛАТЕН ДИОНИС:

- Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) Козя камара - Каберне совиньон

- Винарска маза НОЯ ЕООД – Карменер

- Винарна Тополово ООД - Каберне совиньон

СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

- Винарска маза Шато Копса - Каберне совиньон х Мерло х Сира

- Двор 1 ЕООД – Рубин

- Домейн Юстина ЕООД - Пино ноар х Мерло х Каберен Фран х Рубин

Чрез своя глас в цифровото анкетно изследване, винолюбителите също отличиха своите любимци:

- БЯЛО ВИНО – Врачанска теменуга;

- РОЗЕ – Конопане

- ЧЕРВЕНО ВИНО – Царина.

Сред посетителите на фестивала се открояваха огромни проведени туристически групи от София, Варна, Бургас, Стара Загора, Видин и други градове. Засилено наличие имаше и на чужденци от Франция, Германия, Турция и Италия.

Организатори на фестивала са " Съвет по туризъм – Пловдив “ и Община Пловдив с интензивно съдействие на ОИ " Старинен Пловдив " и Университет по хранителни технологии - Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР