Високо в планината, по-близо до облаците, отколкото до равнината, се

...
</TD
>Високо в планината, по-близо до облаците, отколкото до равнината, се
Коментари Харесай

Жена от Родопите: Това не е демокрация, а мизерия

Високо в планината, по-близо до облаците, в сравнение с до равнината, се намира Рибново. Веднъж в годината, единствено през зимата, в селото край Гоце Делчев, се изсипват телевизионни екипи, с цел да снимат прословутите шарени сватби. Дни преди изборите до там стигна екипът на Новините, за среща с Кемиле, бялата лястовица на Рибново. 

Кемиле Емин е родена в Рибново. Живее в родопското село към този момент 50 години, само че за разлика от множеството хора тук, не се опасява да приказва пред камера.

" 30 години едно и също е тук. Аз бях на 18, когато пристигна демокрацията и моите родители, баби и дядовци се радваха, че сега ще ни върнат имената, ще пристигна нещо по-хубаво за нас, само че аз до момента нищо хубаво не съм видяла. Всичко е едно и също - земеделие, работа по чукарите, няма никаква смяна и няма цехове, фабрики, а за 30 години нещо ново би трябвало да има ", описа тя.

В Рибново прехранване няма. През зимата селото е цялостно, а през пролетта всички потеглят нанякъде. Миналата година Кемиле е принудена да замине за Испания, с цел да работи на полето.

" Там бяхме към 300 човека - 90% дами, които бяхме от Рибново, Брезница, Лъжница и всички ние сме хора, които чакаме нещо да се направи, нещо хубаво за нас. Тук бяхме на полето, а след 30 години сме на полето в Испания. Мисля, че това не е народна власт, а е просто бедност. Нищо друго в нашите региони ", счита Кемиле.

След като се прибира от Испания, отваря дребен шивашки завод. И макар, че всички се оплакват от неналичието на работа, тя мъчно намира девойки, които да образова. Питаме я за какво?

" Всички млади деца към 20, които аз попитах, са заведени по стратегия и не работят. Това кара до неуспех на младото потомство, тъй като след шест месеца то не знае да работи и не желае към този момент да работи, тъй като чака идната стратегия.. Аз персонално два месеца обикалях селото и не съумях да намеря 3-4 девойки, с цел да ги обуча да шият и се отхвърлих ", изясни тя.

През годините хората в Рибново отиват до урните по табиет. Без да употребяват Деня за размисъл по предопределение.

Случайно или не тъкмо, в този момент асфалтират улиците в Рибново. В неделя Камиле ще стигне до урната по новия асфалт, само че ще гласоподава по съвест. Бялата лястовица на Рибново е подготвена да заплати цената на свободния избор.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР