В последната част от интервюто със коментираме ситуацията с обществения

...
</TD
>В последната част от интервюто със коментираме ситуацията с обществения
Коментари Харесай

Най-интересната част от голямото интервю със Здравко Димитров

В последната част от изявлението със разясняваме обстановката с публичния градски превоз и за какво за неговия мандат от 4 години жителите не са усетили смяна.

" Започнахме в вярната посока, създадохме " Екобус “. Сега чувам едни изявленията на един заместник-кмет, през вас ще го съветвам – община Пловдив няма по какъв начин да купи електробусове, тъй като единият коства 1 милион лв.. Няма да ги изгладуваме и тях. Отварят европрограми и община Пловдив може да взе участие и да купи.

Има готово дружество с паркинг, с всичко. Направили сме до тук каквото е належащо. Ако бяха отворили програмата, щяхме да вземем автобуси. До този миг нямаше основано общинско дружество по тази причина и общината не е взела участие, за разлика от Бургас, София, които взеха повече в сравнение с им се поставя. Ние сме първият град в България с тролеи и виждате до каква степен стигнахме – единствено жиците останаха “ – разяснява той.

Димитров счита, че би трябвало да има нови териториални граници на община Пловдив и към нея би трябвало да се причислят околните села. " Хижа " Здравец “ (б.а. - лесопарк " Родопи “) – белият дроб на Пловдив, е към Куклен. Индустриалните зони употребяват всичко в Пловдив и може би е време, както строят фабрики, да помислят за детски градини, за ясли, за общежития, да има магазини, здравни пунктове. За блокове вътре в индустриалната зона, да живеят тия хора там, а не да пътуват всеки ден “ – споделя кметът.

Припомня, че улиците на Пловдив са оразмерени за 40-50 000 коли, а в този момент 6 милиона влизат и излизат на месец. Само по Асеновградско идват 35-40 000 коли дневно и влизат вътре в града и, в случай че не се мисли напред, системата няма да издържи, постоянно ще има тапи, замърсен въздух и така нататък Но, с цел да слязат хората от персоналните коли, би трябвало да има първокласен и своевременен публичен превоз. Като проблеми обрисува ситуирането на автогарите вътре в самия град, неналичието на вътрешен и външен кръг, за които би трябвало да се намерения съществено с визия за бъдещето на Пловдив.

Димитров е запазил рефлекса да вижда нередностите в града, само че признава, че в този момент му е доста по-спокойно. Отговорностите му в този момент към този момент са други, телефонът не му звъни непрекъснато за всевъзможни проблеми, даже за такива, за които кметът не дава отговор.

" Пожелавам триумф, посредством вас, на Коцето Димитров, тъй като това е триумф за всички. За страдание, не съумях да му предам ключа. От бързане. Сценарият беше различен – предаването трябваше да стане в приемната. Бях помолил заместник-кметовете да дойдат, всичко да е както би трябвало. Избързаха, че чак и ключа не му дадох. Нищо, дадох му икона на Свети Георги, да му носи триумф “ – споделя какво се е случило на ритуала при встъпването в служба на наследника му.

Смята, че е значимо сегашният кмет да успее да успее да работи добре с общинските съветници. Като плюс акцентира избирането на за регионален координатор на ГЕРБ в Пловдив. " Хубаво е, че му дадоха партията, тъй като това е успокоение. Важно е, тъй като тези общински съветници би трябвало да се преценяват “ – разсъждава той.

Димитров признава, че не страда от липса на работа. Митрополит го е поканил в Пловдивска митрополия, която е доста огромна, да дава отговор за църковните и манастирски парцели. Споделя, че това е огромно доверие и огромна отговорност, само че най-вероятно ще се заеме с това. 

Връща се още веднъж на тематиката за приемствеността. " Засега единствено я приказваме приемствеността, няма я действително. Но плановете, които са стартирани, ще бъдат приключени. Те са хубави са за града. Пожелавам още доста планове да бъдат стартирани, които са значими за Пловдив, а те не са малко. Във времето наподобява, че сме проспали, когато от Европа даваха пари. Пловдив не се е възползвал задоволително “ – счита Димитров. Самият той е имал доста повече хрумвания, само че времето и парите не са били задоволителни. Сред тях е перлата на Пловдив – Старият град, " дупката “ с археологията до Понеделник пазара.

" Има доста неща, само че не може да стане за две или три години, когато има коронавирус, когато има война, че две войни и доста други такива аномалии. Преведох града през сложен интервал и успяхме да създадем доста неща, които ще бъдат оценени след време. Винаги съм казвал, че е значимо какво сме създали, а за това какво не сме създали, само че сме могли, ще ни съдят идващите генерации “ – разсъждава някогашният кмет.

В предходния мандат по този начин и не се случи да се провиснал средства по Националния проект за възобновяване и резистентност, макар ще са показани планове. Два от тях – за осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост на някогашния партиен дом и на постройката на община Пловдив на пл. " Стефан Стамболов “ 1, са в листата с утвърдените за финансиране. Сега общинските съветници ще би трябвало да прегласуват решението си от февруари 2023 година, когато отхвърлиха съфинансиране за двата обекта.

Димитров разказва обстановката по този начин: " Ако ги питате " Защо? “ - " Ами тъй като кметът ще го прави “. " Защо да връщаме 20 милиона? Я да ги задържим малко, да му е мъчно на кмета “. Устоях. Така е трябвало да бъде. Той и владиката е казвал: " Господ дава на мощните, да могат да преодолеят трудностите. Иначе, в случай че е елементарно, несъмнено няма да ми се падне на мене “.

Припомня КПП-тата по време на пандемията от коронавирус, а по-късно и напора на бежанци от войната в Украйна, на които даде за втори дом някогашната Белодробна болница. " Бяхме първи в Европа и ни дават за образец. Получих премия за това. И ще останат там “ – безапелационен е кметът.

" Имал съм опция да пребивавам на доста места. За мен Пловдив е най-хубавият град. Винаги съм се прибирал тук. Милчо Левиев си отиде афектиран, тъй като не го поканиха за Пловдив културна столица. Пожела, като почине, да му разпръснем праха на Небет тепе и го направихме. Това единствено човек, който обича града, обича България, може да го направи “ – споделя той.

В края на изявлението пожела на пловдивчани спокойни празници, повече любов, да си прощаваме и да бъдем по-добри един към различен.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР