.td_uid_42_5c8787d4e2fcd_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8787d4e2fcd_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Заради двете катастрофи на лайнерите 737

...
.td_uid_42_5c8787d4e2fcd_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8787d4e2fcd_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Заради двете катастрофи на лайнерите 737
Коментари Харесай

Черната серия на Boeing: какво влияние ще окажат двете катастрофи на 737 Maх

.td_uid_42_5c8787d4e2fcd_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8787d4e2fcd_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Заради двете произшествия на лайнерите 737 Max, цените на акциите на компанията Boeing означиха рекорден спад, считано от 2001 година до през днешния ден. Едновременно с това Китай спря полетите на тези самолети и се развихри ужасяващ репутационен скандал. Очакват се дълготрайни последици за бизнеса на Boeing.

Акциите на Boeing след приключването на вчерашните търгове на нюйоркската борса към се сринаха с съвсем 11% до $371,40 за една акция , означи Bloomberg. Това е рекорден спад за корпорацията, считано от 17 септември 2011 година, когато след терористичните актове скъпите бумаги на Boeing поевтиняха с 13% едновременно.

Причината за вчерашния пиков спад е втората за изтеклите пет месеца злополука на самолета Boeing 737 Max 8 – най-новата флагманска трансформация на американския производител на самолети. На 10-ти март сутринта самолетът на самолетната компания Ethiopian Airlines, извършващ полета ET 302 от столицата на Етиопия Адис Абеба към столицата на Кения Найроби, катастрофира шест минути след излитането, Загинаха всичките 157 души на борда – 8 члена на екипажа и 149 пасажера от 35 страни. Предишната злополука с Max 8 стана на 29-ти октомври предходната година. Тогава самолетът на индонезийският транспортьор Lion Air рухна в Яванско море 13 минути след излитането от летището на Джакарта. Загинаха 189 души.
.td_uid_41_5c8787d4e0ca6_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c8787d4e0ca6_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Forbes изследва информацията за вероятните аргументи за пораждане на злополуките и попита специалистите в тази област, по какъв начин всичко това ще се отрази на бизнеса на Boeing.
Подозрителните съвпадения
„Черните кутии“ на рухналия в Етиопия аероплан бяха открити, само че аргументите за злополуката към момента са неразбираеми. Командирът на самолета е докладвал на наземните диспечери за проблеми с ръководството и помолил позволение за незабавно кацане. Само че не е съумял да заяви по-детайлно за зародилите проблеми – съобщи пред медиите генералният шеф на Ethiopian Airlines Теволде Гебремариам. Според данните на услугата FlightRadar, лайнерът е имал проблеми с набирането на височина: откакто се издигнал до 2469 метра самолетът внезапно е слязъл до 2347 метра, а по-късно още веднъж е набрал височина от 2621 метра, след което изчезва от екраните на радарите.

В изявление за CNN някогашният общоприет контрольор на министерството на превоза на Съединени американски щати Мари Скиаво обърна внимание на прекомерно „подозрителните съвпадения“ в държанието на Max 8 на етиопския транспортьор и лайнера Lion Air, който катастрофира през месец октомври. И тогава самолетът внезапно пикира напълно скоро след излитането.

Според предварителните данни от следствието, повода за злополуката покрай Джакарта е нередовен датчик за отчитане ъгъла на офанзивата. Уредът неверно е алармирал, че крилото на самолета е под сериозен ъгъл, при който се следи срив на въздушния поток и проваляне на самолета. За да се парира тази опасност, системата MCAS (maneuvering characteristics augmentation system) автоматизирано наклонява носа на самолета надолу. Тази ексцентрична обстановка е закрепена при четири полетни автобуса поред. След злополуката Boeing пуска спомагателни указания за водачите, в които в детайли се изяснява работата на системата MCAS.

Има и други версии за аргументите за злополуката в Индонезия – да вземем за пример нередовност в ръководството и даже непознаването от страна на водачите на функционалностите на електронните помощници на самолета. Но в случай че се окаже, че датчикът за ъгъла на офанзивата е бил нередовен, то следователите ще би трябвало да изяснят, дали това е индустриален или експлоатационен недостатък – т.е., устройство може да е сменено, а по-късно неточно настроено от самолетната компания по време на техническото обслужване на 737 Max.
Китайската опасност
Докато следствията на двете катастрофи не приключат, Boeing очевидно ще търпи основни репутационни загуби.

Boeing 737 Max е най-добре и най-бързо продавания аероплан в историята на компанията. Продадени са и има твърди поръчки за над 5000 броя на над 100 клиента от целия свят. През месец януари тази година Boeing заяви за годишни продажби на 350 самолета за общо 70 клиента. Цената на този лайнер е към $120 милиона. Главната специфичност на този модел са моторите LEAP-1B с пестелив разход на самолетно гориво.

Китай е най-големият пазар за Boeing 737 Max (около 20% от всички поръчки), а китайските управляващи обърнаха внимание на прекомерно огромните прилики на двете произшествия и мигновено стопираха полетите и потреблението на 96-те самолета от този вид в страната, заради „нулевата толерантност към заканите за сигурността на хората“. Това е прекомерно мъчително решение и сериозен сигнал за Boeing. Ситуацията става комплицирана и неприятна, тъй като никой не се съмнява, че производителят ще се опита да парира неподходящите за себе си заключения. Ако повода за злополуката се окаже индустриален недостатък, ще последват правосъдни каузи от страна на роднините на жертвите и от самолетните компании. Но в случай че повода се окаже друга, и следствията за бизнеса на Boeing ще бъдат други.

Освен китайските самолетни компании, полетите на 737 Max преустановиха и потърпевшата Ethiopian Airlines, като и Cayman Airways. Но множеството клиенти на Boeing обявиха, че преди да получат съответните рекомендации и рекомендации от производителя, ще продължат да употребяват самолетите по същия метод, като до момента.

Поради злополуката в Етиопия Boeing анулира презентацията на новия лайнер 777Х. Но производителят акцентира, че не планува промени в програмата за произвеждане на новия аероплан.

Скандалът с Boeing надали ще помогне на неговия главен съперник Airbus. Моделът 737 Maх 8 предлага отлични параметри и се продава доста добре. Ако следствието покаже, че повода за злополуката на 737 Maх 8 не е индустриална, бизнесът на Boeing няма да пострада. Към сегашен ден се смята, че това е една черна серия от съвпадения за Boeing, която няма да окаже изключително въздействие на производителя.

По материали на Forbes
.td_uid_43_5c8787d4e435e_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c8787d4e435e_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР