Учениците от Втори Б“ клас при ОУ “Васил Левски“ Пловдив

...
</TD
>Учениците от Втори Б“ клас при ОУ “Васил Левски“ Пловдив
Коментари Харесай

Пловдивски ученици отбелязват Деня на народните будители като истински родолюбци

Учениците от Втори " Б “ клас при ОУ “Васил Левски “ Пловдив означиха Деня на националните будители с паметен урок по родолюбие. Те вземат участие в класен план, в който се учат да почитат историята, ценят културата и обичат родината. Повече за тези действия ще ни опише госпожа Русалова – ст. преподавател в Начален стадий при ОУ " Васил Левски “ Пловдив “.

" През тази образователна година огромна част от дейностите, които вършим следобяд, са свързани с родолюбието – " С България в сърцето “. Избрах тази тематика, тъй като считам, че е значимо учениците да знаят нашите корени и всичко, с което се гордеем – неповторима природа, национални забележителности, българския фолклор и така нататък. Учениците не би трябвало просто да знаят, а да усещат, да мислят и изричат мнение, за това им предложих да се потопим в това далечно време и да " влезем в кожата “ на определен национален будител. Всички трябваше деликатно да слушаме разказите, с цел да познаем националните герои.

Часът стартира с хорово осъществяване на " Аз съм българче “. Настръхващо е да виждаш толкоз надъхани деца, усетили възрожденския дух, нетърпеливи да опишат за българските будители…от свое име и позиция! В взаимозависимост от определената роля, някои от учениците бяха с национални носии, други донесоха специфични аксесоари, /мустаци, бради, корони/ които ги приближиха до мечтаната персона. Атмосферата в класната стая беше друга. Националните ни герои оживяваха пред очите ни – Левски, Ботев, Вазов, Райна Княгиня, Симеон Велики и други Някои възпитаници разказваха за своите пра – пра баби и дядовци. За всички ни беше огромна изненада. Деца бяха продължение на славния жанр и име. Разбрахме, че пра-пра дядото на Стефания Цветанска е повода да я има през днешния ден Долината на розите, а пра-пра бабата на ученичката Никол Димова е българската революционерка – Райна Княгиня. По нетрадиционен и занимателен метод учениците научиха за живота и делото на Васил Априлов, Георги Бенковски, Неделя Петкова Караиванова, известна като Баба Неделя и други бележити персони.

С възприятие на горделивост и национализъм, след своето показване учениците споделяха " Да! Аз съм …./и изричаха името на националния будител/. Попяхме и се раздвижихме с " Кой уши байрака “, в края тутакси оставих време за рефлексия. Исках да чуя по какъв начин са се чувствали, сложени " в обувките “ на национални герои. Целта беше реализирана! Учениците споделиха, че чувството да бъдеш народен будител е горделивост, почитание, обич. В такива моменти мъчно въздържам щастието в очите си. Усетих, че учениците получават скъп урок, който дълго ще помнят.

Искам да благодаря на родителите за поддръжката, съдействието и бързата реакция да спомагат с каквото могат при реализирането на нашите начинания. Специални благодарности и за учениците, които бяха възпрепятствани и все пак, откриха метод да бъдем дружно!

Благодаря и на класния началник – госпожа Б. Митева за забавните действия с учениците по тематиката! С всички неповторими творби си направихме патриотично кътче пред класната стая.

Специални благодарности на учебното управление, което поддържа концепцията и показа с нас вълнуващия урок по родолюбие!

Честит празник на всички сътрудници, просветители, книжовници, дейци! Не спирайте да будите съзнанието на младото потомство за това какво е наследството, което носим като история, нематериалност и традиция Нека дружно да опазим българската нематериалност! Бъдете здрави!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР