Тринадесет деца пианисти от двуезичното музикалното училище Stefanov Music House

...
</TD
>Тринадесет деца пианисти от двуезичното музикалното училище Stefanov Music House
Коментари Харесай

Деца изнесоха необикновен рецитал

Тринадесет деца пианисти от двуезичното музикалното учебно заведение Stefanov Music House изнесоха невероятен рецитал " Чайковски през пролетта “. Необикновен, освен тъй като деца извършват целия музикален цикъл " Детски албум “ на популярния композитор. А и поради това, че дребните пианисти с изключение на музикалната интерпретация прибавиха и нещо персонално от себе си. Всяко дете изрази и с думи това, което си показва, че се случва в творбата на Чайковски. Така текстовете на децата бяха " навързани “ в приказка.

Между осъществяванията учител четеше всяка история, написана от детето, което преди този момент е свирило на пиано. Това е нашият метод да подпомогнем на публиката да разбере и усети интерпретацията на децата, изясни Габриела Стефанова – основател и началник на двуезичното музикално учебно заведение. Прочее нейната " клавирна история “ също е приказна.

От 21 години тя се занимава с класическо пиано. Има си и две сестри, които също се занимават професионално с музика. По-малката сестра Дебора е цигуларка, а най-малката сестра Елизабет е виолончелистка. " Започнахме да учим музика от петгодишни. Всичко стана на една женитба, където бяхме шаферки и опитахме да " посвирим “ на същинско пиано. Така се стартира. “ - спомня си Габриела Стефанова.

После идва консерваторията във Виена, където тя основава и първото си музикално учебно заведение с 8 възпитаници. Днес тя преподава пиано на деца от няколко народи и има постоянен клас от над 30 възпитаници в София. " Опитвам да дам понятен и въодушевяващ за децата метод към класическата и известната музика, изпълнена на пиано. Научих се да приказвам на понятен за тях език, с цел да им предам нужната музикална информация. Децата усещат заряда и любовта към музиката, която аз нося. “ - споделя младата пианистка.

Тя към този момент има и последващи проекти за развиването на Stefanov Music House, в които включва и сестрите си. От тази година Дебора Стефанова стартира да оказва помощ в образованието на дребните музиканти. Тя приключва академия в Швейцария, а в този момент работи в Дания по план с филхармонията на Копенхаген. Най-малката Елизабет Стефанова още учи в Лондон, само че сестрите са толкоз задружни, че тя занапред желае да се включи в фамилния план.

След концерта в София пианисти от Stefanov Music House ще свирят и пред аудитория във Виена. " Искаме да създадем още два концерта по музика на Чайковски. Единият ще музицирам аз, дружно с моя колежка акордеонистка от Германия. Той ще бъде с просветителна цел. Между творбите ще описваме за композитора и неговия живот и творчество. Другият концерт вършим дружно със сестра ми Дебора. Той ще бъде типичен рецитал, аз ще извърша първата половина, а втората половина ще осъществим като дуо. “ - заключи Габриела Стефанова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР