Служители в Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) в

...
</TD
>Служители в Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) в
Коментари Харесай

Работници се вдигат на протест в Пловдив заради мизерни заплати

Служители в Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) в цялата страна провеждат едночасова предупредителна стачка на 12 октомври, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

В митинга ще се включат над 350 души от администрацията и чиновници на организацията. Очаква се да бъдат подкрепени и от гилдията на геодезистите. Основният проблем в АГКК е ниското възнаграждение на труда на чиновниците. Повече от тях получават малко над минималната заплата, която сега е 710 лв.. 

Исканията са: 

- Увеличение на средствата за работни заплати в системата на АГКК с минимум 20%;

- Увеличените средства да се разходват за повишаване на главната заплата на всички чиновници на АГКК по координиран с и утвърден от синдикалната секция на КТ " Подкрепа " в АГКК механизъм;

- Увеличението на главните заплати да има ретроактивно деяние и да влезе в действие считано от 01.10.2022 година

По калкулации на Синдикат на административните чиновници " Подкрепа " е належащо да бъдат обезпечени средства в размер на 600 000 лв. и точно подобен запас настояваме да бъде обезпечен посредством Постановление на Министерски съвет неотложно!

" Професията инженер в геодезията, картографията и кадастъра е контролирана специалност по смисъла на § 1, т.1 от Закона за признание на професионални квалификации. Работещите в АГКК са експерти с висока подготовка – инженери, геодезисти. Резултатът от тяхната работа касае директно българското обществото по повод основаване и даване на информация за точното пространствено разположение и неповторима идентификация на недвижимите парцели и е в основата на ръководството на собствеността и ефикасен пазар на недвижимости, и всичко обвързвано с тяхното придобиване, притежание и прилагане, с осъществяване на капиталовите желание и планове, както в държавни и общински парцели, по този начин и в частни парцели.

Недопустимо е да продължава омаловажаването на подобен тясно професионален труд от страна на страната, неприемливо е оценката на подобен труд да е под 1000 лева бруто! Високата степен на натоварване и получаваното ниско заплащане са причина за текучество на скъпи, подготвени специалисти.

Ниското равнище на възнаграждение прави АГКК неконкурентоспособна на пазара на труда. Това е справедлива причина за затрудняване работата на единствената национална административна конструкция, създаваща и поддържаща в настоящо положение на геодезическа и кадастрална информация за територията на Република България " - се споделя в апела за включване в митинга.

Работещите в АГКК са безапелационни, че ще отстояват настояванията си до край и при положение, че не бъдат чути, ще преустановят работа и ще разгласят безсрочни протестни дейности.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР