С внушителен концерт-спектакъл под надслов Танцът на един живот бе

...
</TD
>С внушителен концерт-спектакъл под надслов Танцът на един живот бе
Коментари Харесай

Ансамбъл Пирин отново вдигна на крака благоевградската публика с невероятен концерт-спектакъл

С величествен концерт-спектакъл под надпис " Танцът на един живот " бе маркирана 100-годишнината от рождението на един от създателите на фолклорен отбор " Пирин " Костадин Руйчев.

Впечатляващото юбилейно празненство в зала " П. Яворов " стартира под звуците на чановете на отбор " Пирин " и къси документални фрагменти за доайена на театралното изкуство, чиято задача бе да остави следи, създавайки едни от най-известните танцови постановки, оповестяват от общината.

Изпълненията " Земьо майчице " на солистката на отбор " Пирин " Руска Стоименова и " Зададе се мрачен облак " на Карамфил Божиков накараха публиката да притаи мирис още при започване на взаимния концерт-спектакъл.

Зрителите съумяха да се докосна до едни от най-запомнящите се произведения на Костадин Руйчев, измежду които " На площада ", " Русалии ", " Драма " и други

Музикалните и танцови осъществявания събраха на една сцена отбор " Пирин ", Сдружение " Русалии " - Петрич, Неврокопски отбор за национални песни и танци – Гоце Делчев, Фолклорен състав - Копривлен, ТФ " Младост ", ансамблите " Гайтан ", " Пиринче ",  " Вихрен ", ТФ " Празник ", ТФ " Македонска красота " и ТФ " Ритмика ".

От името на кмета на Благоевград бе връчен приветствен адрес.

В знак на благодарност художественият началник на отбор " Пирин " Мирослав Димитров връчи на синовете на Костадин Руйчев - Благой  и Владимир огърлие от Съюза на танцовите и музикални дейци.

Част от възторжената аудитория бе облечена в национални носии, което в допълнение способства за невероятната атмосфера в зала " П. Яворов ". В траялото над два часа зрелище надарените актьори трансфораха сцената и залата в едно цяло и по този начин до финала, когато феновете станаха на крайници и с нестихващи овации изпратиха изпълнителите, поднесли " Танцът на един живот ". Костадин Руйчев е един от тримата, построили образа на Ансамбъл " Пирин ". Като основен хореограф и създател на едни от най-известните и обичани на публиката танцови постановки, Костадин Руйчев демонстрира отлични знания за особеностите на пиринския танцов фолклор и с професионализма си се трансформира в знакова фигура на това изкуство в цялата страна. Той е почетен жител на Благоевград.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР