С цел успешно възлагане на дейности по големия инвестиционен проект

...
</TD
>С цел успешно възлагане на дейности по големия инвестиционен проект
Коментари Харесай

Доц. Мавров: В изпълнение на инвестиционния проект за модернизация на спешната помощ предстои сключване на договори за СМР на 76 обекта

" С цел сполучливо възлагане на действия по огромния капиталов план за рационализация на незабавната помощ, Министерството на здравеопазването афишира процедурите под изискване, като е планувана опция участниците да оферират ценови предложения, надвишаващи оптимално разполагаемия финансов запас, обезпечен от бюджета на плана. Разликата в средствата ще бъде обезпечена с целеви средства след актуализацията на държавния бюджет “. Това заяви началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето доцент Момчил Мавров по време на информационно събитие на тематика реализацията на Проект BG16RFOP001-4.001-0001  " Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Доц. Мавров уточни, че планът планува за 84 обекта от системата на незабавната здравна помощ да бъде осъществено ново строителство, а за 151 обекта – преустройство и ремонт на съществуващи пространства.

Сключени към този момент са 46 контракта за СМР на 103 обекта, като от тях напълно приключени са 27 обекта. Предстои подписване на контракти за 76 обекта, както и преобявяването на публични поръчки за други 56 обекта.

Екипът на Министерството на здравеопазването проучва осъществяването на договорите за СМР, които не са завършили и по които следва да бъдат признати приключените строително-ремонтни действия. За тези от тях, за които е допустимо да бъде приложена Методика за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация, призната с Постановление на Министерски съвет № 290 от 27 септември 2022 година, средствата ще бъдат индексирани. Осигуряването на нужен до края на 2022 година финансов запас е реалност – откакто Министерският съвет утвърди 1, 6 млн. лева спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването, напомни още началникът на политическия кабинет. След приемане на Постановлението са подписани спомагателни съглашения за индексация на договорите за СМР, за 14 обекта. Предстои сключването на още допълнителни съглашения за индексация на  контракти за СМР.

В рамките на събитието доцент Марияна Василева изнесе детайлна презентация за заложените действия и настоящата реализация на огромния капиталов план. Акцент беше подложен върху всеки от трите съществени съставния елемент на плана: обновяването и модернизацията на сградния фонд в 235 обекта от системата на незабавната здравна помощ; доставка на съоръжение и обзавеждане за 237 обекта от системата на СМП и закупуването на 400 броя коли за спешна помощ. По отношение на санитарните коли, доцент Василева напомни, че за потребностите на ЦСМП към този момент са доставени 358 линейки. Предстои преобявяване на поръчката за закупуване на 42 коли за спешна помощ вид В, с нараснала проходимост. Процедурата е обявявана общо четири пъти в интервала от 2018 година до 2022 година

" За нас като Управляващ орган на Оперативна програма  " Региони в напредък " 2014-2020 г. изпълнението на политиките в област " Здравеопазване “ има голямо значение за хората в съответните райони, за локалното развиване и за обезпечаването на пълноправен достъп до услуги и здравни грижи, в това число и за гарантирането на достъп до качествена и навременна незабавна здравна помощ “, уточни Ангелина Бонева, и. д. шеф на Главна дирекция " Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване “ към Министерство на регионалното развитие.

Проект BG16RFOP001-4.001-0001  " Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “ се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Общата стойност на плана е 163 897 815,62 лева, от които 138 976 812, 77 лева – европейско финансиране (EФРР), 24 525 319, 91 лева – национално финансиране и 395 682, 94 лева – личен принос на бенефициента. Крайният период за осъществяване на плана е 23 декември 2023 година

Цел на плана е обезпечаване на подобаваща и ефикасна здравна инфраструктура в страната, която да способства за възстановяване на качеството и сигурността при оказване на здравна помощ, както и за обезпечаване на равнопоставен и своевременен достъп до качествена здравна помощ при незабавни положения.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР