С тържествена церемония и военен ритуал Пловдив почете 151 години

...
</TD
>С тържествена церемония и военен ритуал Пловдив почете 151 години
Коментари Харесай

Пловдив почете паметта и подвига на Васил Левски

С тържествена гала и боен обред Пловдив уважи 151 години от трагичната крах на Васил Левски пред паметника на Апостола на свободата на централната алея на Бунарджика, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg.

Водещ на възпоменателното честване бе Златко Павлов, който рецитира  стихотворението  " Обесването на Васил Левски " от Христо Ботев. 

Ученичката Маги Стоева от XII " б “ клас в ОМГ " Акад. Кирил Попов “- Пловдив произнесе прочувствено слово обвързвано с днешния ден.

" 19 февруари - страшна дата. 19 февруари - велика дата. На 19 февруари преди 151 години България губи един от най-великите си синове - Васил Иванов Кунчев.. Превърнал се в идел на българския народ. Той черпи сили и ентусиазъм от голямата си обич към България и фантазията да я види свободна.

Апостолът посвещава целия си живот на това дело. Неговото име ще остане вечно знак на непобедимия български дух и неговата всеотдайност. 

На този ден се ражда една легенда. За Апостола на свободата могат да се прочетат стотици произведения на забележителни български създатели, да се гледат филми,  както и да се основават нови и нови.

Още на нежна възраст ние се допираме до делото му, оставил трайна диря с революционна си активност. Той се трансформира в наша горделивост. Той ни построява, като персони, като общественост и като нация. ", сподели тя в словото си.

В церемонията по традиция участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, боен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет " Васил Левски " и Комитет " Родолюбие ".

Паметникът на Васил Левски беше обсипан с венци и цветя от формалните лица и признателни жители, измежду които кметът на Община Пловдив, регионалният шеф на област Пловдив и председателят на Общински съвет.

Преди поклонението от 10 часа в църквата " Св. Св. Петър и Павел “ по традиция беше отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – ръководител на храм " Св. Св. Петър и Павел “. Организатори на панихидата са Петко Георгиев - роднина на Апостола и Общински комитет " Васил Левски “



За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР