С открит урок посветен на домашното насилие над малолетни и

...
</TD
>С открит урок посветен на домашното насилие над малолетни и
Коментари Харесай

Бургаските Окръжен и Районен съд стартираха образователната програма в Профилирана гимназия за романски езици

С открит урок отдаден на домашното принуждение над малолетни и малолетни и ограниченията за отбрана на правата на жертвите започва просветителната стратегия на Окръжен и Районен съд – Бургас в Профилирана гимназия за романски езици " Георги С. Раковски “, през тази образователна година. Училището е деен участник в просветителните начинания на двата съда от 2014 година до в този момент. През 2016 година, Бургаските Окръжен и Районен съд връчиха специфични грамоти на ученичката от Гимназия за романски езици " Георги С. Раковски “, Гюлсум Хасан, за присъединяване и в конкурс на тематика " Законът и справедливостта “ и на преподавателят Катя Иванова, за тласъкът и инициативността в реализирането на просветителната стратегия на двата съда.

Темата за домашното принуждение не бе определена инцидентно, а е част от 16-тите Световни дни за битка с насилието, които се организират годишно от 25 ноември до 10 декември. Лекторът, арбитър Стоян Мутафчиев, е уверен, че напъните в битката с този проблем би трябвало да се концентрират върху предварителната защита. " Проблемът е доста огромен и е належащо обществото да бъде ангажирано. Осведомеността на младежите е от огромно значение “, разяснява районният магистрат.

Районен съд – Бургас е разгледал 141 каузи по Закона за отбрана от домашното принуждение през 2022 година, в интервала от началото на годината до 31 октомври. Предходната година прегледаните каузи по този закон са 171. По 47 от делата за тази година искът е почетен напълно и по тях е издадена заповед за отбрана. По 12 от делата искът е почетен частично, по 6 – отритнат. През 2021 година съдът е издал 54 заповеди за отбрана на жертви от домашно принуждение, а по 17 каузи е почел искът отчасти.

Съдия Мутафчиев срещна учениците с типовете домашно принуждение, които дефинира и преглежда закона. Лекторът показа пред деветокласниците проблеми, които среща в правосъдната си процедура. " Всяко принуждение съставлява целеустремен акт за засягане на правата на жертвите, което влече след себе си засягане и на душeвността им “, сподели съдията.

Откритите уроци по право в Профилирана гимназия за романски езици в Бургас не престават през днешния ден и на следващия ден, с тематиките за показване на специалностите " арбитър “, " прокурор “, " следовател “ и по какъв начин можем да защитим правата си посредством правосъдните институции.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР