Русенската опера получи като дарение от Швейцария електрически орган. Инструментът

...
</TD
>Русенската опера получи като дарение от Швейцария електрически орган. Инструментът
Коментари Харесай

Русенската опера получи като дарение електрически орган

Русенската опера получи като подаяние от Швейцария електрически орган. Инструментът е основан през 80-те години на предишния век и със своята функционалност е конструиран по метод, който му разрешава в огромна степен да замести класическия тръбен орган в необятна част от органовия репертоар, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на културния институт Пламен Бейков. 

Електрическият орган е с два мануала, педалиера от две октави и прочут набор от регистри, които могат да бъдат употребявани в няколко десетки комбинации.

" Инструментът е определен от швейцарския органист Ролф Еменегер и към този момент е подложен във фоайето на Русенската опера. Повече от 100 деца, посетили просветителните концерти в последните няколко дни, отдадени на музикалните принадлежности, имаха опцията да се срещнат от близко със звученето на инструмента ", сподели Бейков. 

Той изясни, че органът е доставен в Русе, с цел да взе участие в международната премиера на операта " Полихедрон ", композирана от известната българска органистка и учител по естетика и полифония проф. Нева Кръстева. Премиерата ще се състои на 22 октомври тази година с присъединяване на солисти от Виена, под диригенството на Бистра Диляноф от Австрия и с режисурата на Боян Иванов - шеф на Русенския трагичен спектакъл.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР