Родният бизнес ще наема персонал от Индия. Една от позициите,

...
</TD
>Родният бизнес ще наема персонал от Индия. Една от позициите,
Коментари Харесай

Гимназия в Благоевград подготвя много търсени кадри

Родният бизнес ще наема личен състав от Индия. Една от позициите, която ще заемат е тази на барманите поради намаляващия интерес на българите към специалността и бранша. В същото време обаче, от ресторантьорския бизнес се оплакват, че наемането на личен състав от трети страни не удовлетворява изцяло техните условия.

Персоналът тази година в доста от заведенията в страната ще доминира най-вече от страни като Турция, Узбекистан, Индия и Киргизстан. Причината – още веднъж липса на задоволително и добре готови фрагменти, споделят ресторантьори.

" Те са с работни визи за 3 и 6 месеца. На един служащ, колкото и да е сръчен, му трябват най-малко две седмици до месец до момента в който се оправи. Реално ние можем да го употребяваме същото това лице два месеца. И той би трябвало да се прибере, надлежно още веднъж отново да пристигна. Определено не е от най-хубавите разновидности вноса на работна ръка от тази позиция ", сподели Васил Димитров – зам.-председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград, представен от Българска национална телевизия.

 

Проблемът със заплащането към този момент не е фактор в обслужващия бранш, считат притежатели на заведения, защото заплатите стартират от 1200-1500 лв. чисти пари. Отделно работодателите обезпечават изхранване и питиета. Въпреки това, български служащи няма.

" Един готвач може да излезе от 3000 до 4000 лв. на месец. Като там към този момент са съгласно зависи какви часове се работи. По какъв брой часа дневно, какъв брой дни в месеца почивни. Тук е момента, че българите същите пари могат да ги взимат, стига да им се работи. Уви, ние търсим чужденци ", сподели още Васил Димитров.

Професионалната гимназия по туризъм и лека индустрия е единственото учебно заведение в Благоевград, което приготвя фрагменти в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Кадрите, които излизат от там обаче не доближават. Александър Бързачаки е към момента възпитаник, само че от скоро работи в заведение в Симитли:

" Бих отишъл в чужбина, с цел да натрупам задоволително опит и бих приложил наученото там - тук, в България, с цел да може да се развие този бизнес. "

Според Александър специалностите в областта на ресторантьорството би трябвало да станат привлекателни за младежите, с цел да имат те предпочитание да ги практикуват. Затова значимо значение имат заплатата и отношението, както на притежателите на заведения, по този начин и на клиентите.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР