Роден е в Благоевград, завършва Математическа гимназия, след което специалност

...
</TD
>Роден е в Благоевград, завършва Математическа гимназия, след което специалност
Коментари Харесай

Благоевградчанин открива втори завод за бронирани автомобили в България

Роден е в Благоевград, приключва Математическа гимназия, след което компетентност “Машинно инженерство " във ВМЕИ - София, където по-късно преподава и пази докторска степен. Името му е Антон Стефов.

През 1989 година емигрира в Канада.  След години опит в първата си компания за бронировки в Канада, през 1996 година основава International Armored Group /IAG/ - водещ международен производител на бронирани коли.

Компанията има фабрики в Съединени американски щати, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали с изключение на в България има и във Англия и Пакистан.

Стефов е фамилен, с четири деца - три дъщери и един наследник.

И в този момент открива втория цех за бронирани коли в България в Симитли. Повече за решението му и инвестицията, Стефанов споделя пред simitli.info: 

Г-н Стефов, за какво избрахте Симитли за втория си цех, макар че планирахте това да стане в Благоевград?

Аз съм от Благоевград, обичам родния си град и желаех там да построя завода си. Имахме опити, само че не успяхме,  защото в Благоевград капиталовата политика не е развита, не е променено отношението към вложителите - към момента предстои на промени и развиване.

В Симитли и с кмета на община Симитли  г-н Апостолов нещата станаха доста бързо по този начин, както станаха в Бургас. Работи се леко, на драго сърце.

Тук, в Симитли, съществува организация и капиталова политика на доста високо равнище - има построена високо софтуерна индустриална зона, видях местата (бившите погреби към поделението) - най-малко 10 пъти съм се качвал горе, откъдето се открива невероятна панорама. Има доста неща за оправяне, само че с помощта на кмета на община Симитли, всичко става доста бързо и ще продължа да работя на драго сърце тук. Надявам се, че това в миналото ще се случи и в Благоевград, само че сега организацията съществува и то съществува на доста високо равнище в Симитли. Например, през вчерашния ден бях на празника  на град Симитли ( 09.09) и през днешния ден сутринта видяхме още веднъж чист, спретнат град - с усмихнати и приветливи хора.

Как Вие, българският бежанец в Канада, се превърнахте в международен вложител във военната промишленост?

Работя повече от 30 години за военната промишленост и имам разработки на международно равнище. Световно равнище, което се потвърждава със документи  и тествания - с бомбени инспекции и отбрани.

И самоуверено мога да кажа, че сме единствената частна компания в света, която има най-високите стандарти, с които се сертифицират тези бойни машини.

Когато приказваме  за бойна техника, би трябвало да се обърне внимание на две неща: първо - притежанието на документи, които потвърждават качеството на съответната техника и второ - възрастта, т.е. на какъв брой години е тази техника, тъй като доста пъти в пресата слушам, че някой направил подарил или ще купи военна техника, която е на 20 години - морално остаряла техника, в която надали ще могат да се употребяват новите машини, уреди и софтуерни артикули!

Заради войната в Украйна ли се премислиха вложенията на всяка страна във военната промишленост?

Тази война в Украйна беше неизбежна  Въпросът беше по кое време ще се случи, само че войната не е изненада, тъй като събитията хронологично доведоха тя да се случи. Конфликти са се случвали и ще се случват. Това, на което би трябвало да обърнем внимание, е следното и аз ще го кажа още един път:

България е била добре единствено тогава, когато е имала войска.

Ако България няма войска, няма опция да се отбрани. Като приказваме за отбрана, това не значи във военния аспект на тази дума, отбрана  означава да отбрани даже и своите стопански ползи. И тогава стартират въздействия, геополитически въздействия, имало ги е и постоянно ще ги има, само че без войска България  няма опция да не се преценява с тези сили.

Инвестицията в армията и във военната промишленост ще способства България да има мнение.

Важно и доста по-изгодно финансово за България е да имаме лично произвеждане и да се влага в лична защита. Отбраната стана топ приоритет, без значение дали една страна е изправена пред опасност от война, или не. Защото положителната отбрана е една от най-важните гаранции за предварителна защита на експанзията и запазването на мира. Ако погледнем в международен мащаб - Швейцария е една дребна страна, само че се преценяват с нея, тъй като парите са там -  намерила си е метод за отбрана.  Унгария - територията й е по-малка от България, само че там всичко върви съвършено - бизнес,правителство, тъй като имат съвършена организация.  При нас доста хора приказват отрицателно за страната ни, това е безпричинно и неуместно. Ние сме добра нация,  с невероятна история, дали сме доста неща  на света и не би трябвало, макар рецесиите и многото неточности, да имаме един подобен негативизъм в изявленията си.

Какъв комисион получи кметът на община Симитли Апостол Апостолов?

Няма такова нещо, нито ще има.

Много хора в България се питат, като стане нещо, къде е далаверата?

Но аз не мисля, че би трябвало да обръщаме внимание на хората, които приказват по този начин - тези хора са неудовлетворени от това, което вършат. Г-н Апостолов завоюва за община Симитли огромен вложител, стабилно произвеждане и дивиденти за хората.

Как да променим България?

Ние знаем, че се унищожиха доста предприятия, само че Симитли е образец, доста прекрасен образец в лицето на г- н Апостолов.

Елате да видите по какъв начин наподобява градът. Той се е преобразил, вижте усмивките на хората, вижте лицата на хората.

Това би трябвало да се сътвори в България, тъй като не е невероятно. Казват на нас ни пречи....Нищо не ни пречи, пречи ни зимният сън. Трябва да стартираме да работим по-целенасочено, с цел да го реализираме. Ако чакаме някой извън да пристигна да свърши работата ни, няма да стане.

Над 20 милиона лв. е инвестицията на компанията Ви в Симитли, само че за Вас е по-ценна инвестицията в човешкия капитал?

Да, за мен инвестицията в човешкия капитал е най-ценна.  Важно е да се  обърне внимание в подготовката на фрагментите. Най-голямото измерение на инвестицията е тук да могат хората да създават сами по-късно. Това  е много дълъг развой, който ние към този момент сме почнали, сега утвърждаваме стратегии за специализанти в университета в Благоевград, ще стартират такива образователни стратегии и в Симитли. Най-важното  в този миг е да се  обърне внимание на подготовката на фрагментите, което ще стане в границите на няколко години - теоретично и практично. С кмета господин Апостолов говорихме, че той ще подкрепи тези процеси. Да работим методично и се построяват експерти, да се обособят образователни стаи с цифрови машини и на доктрина, и на процедура се образоват фрагментите - това е инвестиция в бъдещето.

Ще има ли бойни машини с името Симитли наедно с Рила, Пирин и Балкан?

Надявам се да има.

Вие сте жител на света. Роден сте българин, живеете в Канада. Коя е най-хубавата страна за вас?

България. Най-мило ми е в България. Тук, в Благоевград, са моите същински другари от ученическите ми години. Където и да пътувам, постоянно се връщам с наслада в родината.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР