Римският стадион на Пловдив е едно от най-емблематичните места

...
</TD
> Римският стадион на Пловдив е едно от най-емблематичните места
Коментари Харесай

Всички познаваме това емблематично място в Пловдив, как обаче е изглеждало преди 30 и 40 години? Вижте

Римският стадион на Пловдив е едно от най-емблематичните места в нашия град. Чудесно място за разходка и запознаване с многовековната история на хората, живели на това място преди хиляди години.

Във фейсбук групата " Акция Фото Пловдивъ " пловдивчани ни дават фотоси отпреди 30 и 40 години, с които си припомняме по какъв начин е изглеждал стадионът в не доста далечното ни минало, видя Plovdiv24.bg .

Ето и в резюме какво споделя историята за Римския стадион:

Стадионът на Филипопол е построен при започване на ІІ в. при император Адриан. Разположен е в северния завършек на укрепения град, сред двете крепостни стени, в естествената дипла сред западния скат на Таксим тепе и източния скат на Сахат тепе. Съоръжението с приблизителни размери 240 м дължина и 50 м широчина е събирало към 30 000 фенове. Сега, след скорошната му реорганизация, той е съживен за нов живот и върху 14-те реда мраморни седалки можете да седнете и през днешния ден.

В актуалния образ на града Стадионът на Филипопол се намира под основната пешеходна улица на Пловдив. Северната му част е налична за гости. Може да се види също част от градската стена, издигната през 172 година при царуването на император Марк Аврелий, и основите на Римския акведукт на Филипопол. 

Римският стадион е разгласен за национална културна полезност през 1995 година.

Стадионът е посещаван от минимум четирима римски императори - Публий Елий Траян Адриан (Publius Aelius Traianus Hadrianus), Марк Аврелий Север Антонин Август (Marcus Aurelius Severus Antoninus Augustus), Елагабал (Elagaballus) и Марк Юлий Филип (Marcus Julius Philippus).

До скоро налична за визити беше само северната част на стадиона (сфендона), разкрита дефинитивно през 70-те години на ХХ в. Посетителите имат опция да гледат първият 3D филм /анимация/ " Пловдив през ІІ век ", представящ Филипопол по време на римския интервал I - IV в. Филмът е отдаден на Римския стадион и показва възобновен модел на оборудването, както и възстановки на най-популярните игри провеждани на него.

От септември 2021 година открити за посещаване са археологическите находки на Източния сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в постройката на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица). С отварянето на обекта, туристите имат опция да видят всички разкрити елементи от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под " Екселсиор “ и най-новата под магазин H&M.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР