Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка,

...
</TD
>Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка,
Коментари Харесай

Ресторантьор от Пловдив, който затвори бизнеса си след 45 години в бранша: Няма как да бъдат плащани такива сметки

Ресторантьори упорстват Данък добавена стойност от 9% да остане като непрекъсната мярка, както е в множеството европейски страни. Засега мярката е в действие до края на годината и от бранша са на мнение, че тя би трябвало да се резервира. Експертите регистрират, че поради пандемичната рецесия и към момента неовладяната мощна инфлация е налице значителен % от банкрути в областта на туристическия бизнес и до 40-50 на 100 загуба от оборота на заведенията, предава Българска национална телевизия.

След 45 години работа в бранша тази есен. Причината е неналичието на дипломиран личен състав и икономическата неустановеност на прага на зимата.

" И се усилиха тройно цените на електрическата енергия, просто няма цени в заведенията за хранене, които да бъдат толкоз високи, че да могат да оправдаят съществуването на едно заведение, няма по какъв начин да бъдат плащани тези сметки ", споделя Симидчиева.

Затова в сектора са на мнение, че най-малко Данък добавена стойност в заведенията за хранене би трябвало да се резервира на 9 %, защото тази мярка избави редица обекти след пандемията. В противоположен случай упованията са тази зима да оцелеят главно обекти, които се намират на централно място или на известни дестинации - като квартал " Капана “ в Пловдив.

  " Колеги, които не разполагат с обекти, които са в централна градска част и човекопотокът е по-малък за тях, това Данък добавена стойност от 9 % е основно значимо и те резервират опцията да оцелеят и да чакат по-хубави времена, през които да реализират облага, тъй като по-голяма част сега просто оцеляват ", на такова  мнение е Елин Николов, притежател на заведение

Христиана и Симона, които са на посетители в Пловдив, разясняват, че в родните им градове наклонността в бранша е същата - по-високи цени, по-малко клиенти и по-ниска покупателна дарба на хората.

" Бих споделила даже, че в Стара Загора е по-евтино от Шумен, съгласно мен тъй като Шумен е по-малък град надлежно може би по-малко хора вървят и би трябвало все по някакъв метод да има облага заведението ", изрече се Христиана – студентка от Шумен.

" Дори има едно заведение навръх Главната на Сливен имаше повече хора преди пандемията, в този момент изключително в събота вечер може да видиш най-много 5 индивида, което е тъжно ", споделя пък Симона – студентка от Сливен.

Браншови организации към този момент изпратиха писма до отрасловите парламентарни комисии с искане по-ниската данъчна ставка да се резервира. Те показват, че при 9 % Данък добавена стойност сензитивно са се повишили осигуровките, налог облага и заплатите в бранша, което води и до по-високи приходи.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР