Реставрирането на пясъчния часовник на Сахат тепе изчаква финансиране на

...
</TD
>Реставрирането на пясъчния часовник на Сахат тепе изчаква финансиране на
Коментари Харесай

Пясъчен часовник от Римско време на Сахат тепе ще показва часова разлика

Реставрирането на пясъчния часовник на Сахат тепе изчаква финансиране на цялостния план на регион " Централен. Това заяви в изявление за Plovdiv24.bg кметът на региона. " Силно лимитирани сме от финансовата рамка. Отдавна настояваме да има целево финансиране, единствено за хълмовете на Пловдив, но идеята ни не е подкрепена досега ", сподели кметът Стаменов.

Той изясни, че на Сахат тепе са  реномирали часовниковата кула, пооправили са и зоната около кулата.

" Имаше един огромен каменен масив в центъра на хълма, изровен в близост до местото му и би трябвало да го върнем. Трябва да съгласуваме проект за създаване на един воден часовник. От 125-127-ма година там е имало воден часовник, механизизмът му се е задвижвал от вода, прелива се в разнообразни съдове и се основава механично движение и по този начин се отмерва времето. Астрономическият час е бил надалеч по-голям от в този момент. Часовникът е направен от две скали, за да се ориентираме сега по какъв начин е и да го сравняваме с римско време. Имаме го като план ", сподели кметът на Централен.

Той изрази страдание, че тази година е трябвало да се започва с реновациите по Сахат тепе, само че не се случва заради липса на бюджет. 

" Трябваше да се направи главен ремонт на часовника, да се слагат нови парапети по алеята, от центъра до горе, както и реставрация на цялата зона, на  дребното фонтанче, там имахме и разработка за видео наблюдаване изцяло.  Върху сградата на Певческо дружество винаги има хора, които вземат решение да оставят букви и изрази и по хълмовете. Очаква се финансиране и проектът ще бъде осъществен, в планова подготвеност сме. Направено е и координиране с  институциите. Предстои избор на реализатор ", добави Стаменов.

Според него, това ще даде опция тази зона да стане хубав парк, да се успокои и да стане местенце, на 100 метра от Главната на Пловдив, прелестно за отдих.

Гледайте повече във видеото! 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР