Регионалната организация на евреите Шалом в Русе с председател Панайот

...
</TD
>Регионалната организация на евреите Шалом в Русе с председател Панайот
Коментари Харесай

Русе отбеляза 81-годишината от спасяването на българските евреи

Регионалната организация на евреите " Шалом " в Русе с ръководител Панайот Тотев означи 81 години от спасяването на българските евреи с къса гала по полагане на цветя на паметната плоча, отдадена на русенското поданство, оказало помощ и асъдействало за попречване на депортацията на хиляди евреи, оповестиха от Общината.

На събитието участваха кметът на община Русе, заместител регионалният шеф Георги Георгиев, ръководителят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, зам.-председателят на локалната организация на " Шалом “ Стела Дионисиева, членове на организацията и признателни русенци.

" Най-важните уроци, които през днешния ден си припомняме е, че постоянно би трябвало да постъпваме съгласно човешките правила и да не изгубваме достолепието си. Наша отговорност е да помним и да предаваме истината за събитията до младите генерации “, означи.

България е една от дребното европейски страни, която съумява да избави от депортиране евреите, живеещи по нашите земи.  На 10 март 1943 година Българската православна черква, в лицето на софийския митрополит Стефан и пловдивския митрополит Кирил предотвратяват депортацията на стотици евреи от Пловдив. В същото време заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев и 43–ма народни представители разкриват тайната конвенция сред България и Третия райх за депортиране на десетки хиляди евреи и осуетяват проектите на нацистка Германия. 

Голяма заслуга за този акт имат и четирима българи от Кюстендил – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. В Израел те са приети от мемориала Яд Вашем като " Праведници на света “ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски генезис, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР