Регионален исторически музей – Пловдив, Институтът за исторически изследвания при

...
</TD
>Регионален исторически музей – Пловдив, Институтът за исторически изследвания при
Коментари Харесай

Представят малкоизвестни факти от историята в две книги по време на конференция в Пловдив

Регионален исторически музей – Пловдив, Институтът за исторически проучвания при Българска академия на науките и Община Пловдив провеждат Национална научна конференция на тематика: " В спиралата на времето: хора, хрумвания, пространства и събития ", която ще се организира на 13,14 и 15 октомври в Пловдив.

По време на форума ще бъдат показани книгите " Последен по рода си. Д-р Георги Вълкович (1833-1892) “ на доцент доктор Алека Стрезова и " Бленувани и плашещи: непознатите дами и мъже в българската книжовност от дългия XIX век “ на Николай Аретов.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА " ПОСЛЕДЕН Пожарна охрана РОДА СИ. Д-Р ГЕОРГИ ВЪЛКОВИЧ (1833-1892) " НА ДОЦ. Д-Р АЛЕКА СТРЕЗОВА

На 13 октомври 2023 година (петък) от 18:00 часа в зала " Съединение " на пл. " Съединение " №1 ще бъде показана книгата " Последен по рода си. Д-р Георги Вълкович (1833-1892) " с създател доцент доктор Алека Стрезова.

Д-р Георги Вълкович е измежду най-интересните фигури в следосвобожденската ни реалност. Наследник на огромен и състоятелен жанр, живял на границата на две столетия, той развива активна професионална активност и в Османската империя, и в българското Княжество. Чувства се еднообразно способен като имперски боен доктор, източнорумелийски шеф, държавен министър, болничен админ. Но дипломацията е неговата орис. Силен разум, волеви темперамент, в същото време диалогичен и спогодителен, той остава в историята като един от бележитите и незаменими дипломати на нова България.

Алека Стрезова приключва Софийски университет " Св. Климент Охридски ", специалности " История " и " Международни връзки ". Защитава дисертация по нова българска история в Института за исторически проучвания на Българската академия на науките, където работи и до през днешния ден. Нейните научни ползи са в областта на историята на модерната българска дипломация, организацията на дипломатическия корпус, обществения профил на българските дипломати.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА " БЛЕНУВАНИ И ПЛАШЕЩИ: ЧУЖДИТЕ ЖЕНИ И МЪЖЕ В БЪЛГАРСКАТА СЛОВЕСНОСТ ОТ ДЪЛГИЯ XIX ВЕК " НА НИКОЛАЙ АРЕТОВ

На 14 октомври 2023 година (събота) от 18:00 часа в къща музей " Христо Г. Данов " на ул. " Митрополит Паисий " №2 ще бъде показана книгата " Бленувани и плашещи: непознатите дами и мъже в българската книжовност от дългия XIX век " на Николай Аретов.

Тази книга се занимава с огромната тематика за фамилния живот и интимните прекарвания на хората от ранната модерна епоха и преглежда разнообразни нейни аспекти. Вниманието се насочва към нормите, които дефинират междуполовите връзки и обвързваните с тях промени на менталностите и нравите.

Потърсени са връзките с съществени детайли на националната митология, преди всичко с представянето на връзките с " непознати “ в етнически, набожен и различен смисъл дами, а и мъже. Направени са опити посредством съпоставения обсъжданите феномени да бъдат сложени в по-широк подтекст, както интернационален, по този начин и във връзка с брака и половите връзки сред " свои “.

Привличани са наблюдения и инструментариум от други области на хуманитаристиката и обществените науки и в този смисъл трудът е интердисциплинарен. Наблюденията се концентрират преди всичко върху литературните творби и публицистиката от епохата на националното Възраждане, както и върху мемоари, писма и други документи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР