Проф. д-р Пламен Кангалов е новият ректор на Русенския университет.

...
</TD
>Проф. д-р Пламен Кангалов е новият ректор на Русенския университет.
Коментари Харесай

Проф. д-р Пламен Кангалов е новият ректор на Русенския университет

Проф. доктор Пламен Кангалов е новият ректор на Русенския университет. Той досега заемаше поста заместник-ректор по образователната работа. Проф. доктор Пламен Кангалов  бе определен на Общо заседание на Русенския университет, което се състоя през днешния ден, и на което бе извършена процедурата за избор на нов ректор. Подготовката за този избор стартира още през юни 2023 год., когато Академичният съвет утвърди график за провеждането на изборите, а Общото заседание на университета избра Централна комисия по подготовка на изборите. 

Всяка академична общественост – на хабилитираните и нехабилитирани преподаватели, на студентите и докторантите, както и на чиновниците в университета, излъчи свои представители за участници в новото Общо заседание на университета. Единственият претендент за поста ректор бе проф. доктор Пламен Кангалов.

В обръщението си към Общото заседание той заявява, че ще постави всички старания Русенският университет да е съвременен, новаторски и проспериращ. Той бе безапелационен още, че академичната общественост на Русенския университет е най-ценния капитал на висшето учебно заведение. В тази нападателна конкурентна среда е належащо да подсигуряваме стабилно развиване на Русенския университет и той да е измежду водещите европейски университети, добави още проф. доктор Кангалов.

Той се ангажира да управлява влиятелната институция със същата степен на ангажираност и посветеност, както и всички преди него.

  " Нека продължим да поддържаме високите стандарти на обучение и научни проучвания, с които Русенският университет е прочут. Ще се стремя да не отстъпвам престижа и лидерската позиция на висшето учебно заведение, както и да диря пътища за реализиране на нови високи триумфи. “, сподели проф. Кангалов.

След представянето на платформата за ръководство стартира и тайното гласоподаване, което продължи към един час.

Кандидатурата на проф. доктор Пламен Кангалов за ректор на Русенския университет бе подкрепена със 184 гласа, оповестиха от Русенския университет. Със 157 гласа досегашният ректор акад. Белоев бе определен за ръководител на Общото заседание. За същата позиция персонално кандидатурата си бе издигнал и доцент Любомир Любенов от Факултет " Бизнес и мениджмънт “.

Акредитациите на Русенския университет демонстрират мястото му, а оценките ни задължават да вървим напред и да се развиваме. В годините съм се стремил Русенският университет да е за образец. Гордея се с издигнатото и реновираното в университетския кампус, От платформата за ръководство на проф.д-р Кангалов се вижда последователност и посоката на развиване. Като учен на Българска академия на науките смятам това освен за персонално достижение, само че и на Русенския университет. Нека университетът остане цитадела на знанието и мъдростта, която би трябвало да се брани с всички вероятни сили. Ще се веселя дружно да продължим да работим в името и за неговото богатство.

За заместник-председател на Общото заседание бе определена доцент доктор Анелия Манукова, събрала 186 гласа. Председател на Контролния съвет в новия мандат е проф. Митко Николов, определен на поста със 192 от гласовете на участниците в съвещанието. Членовете на Общото заседание на Русенския университет взеха решение още, че новият Академичен съвет ще се състои от 45 души, а Контролният ще има 9 членове.

В началото на съвещанието досегашният ректор акад. Христо Белоев направи къса ретроспекция на постигнатото през управническия си мандат, като подчертава върху обновяването на материалната база, израстването на университетския състав и достиженията на университета на национално и интернационално ниво.

В процедурата по гласуването всеки трябваше да пусне четири бюлетини за всеки един от изборите – ректор, ръководител на Общото заседание, зам.-председател на Общото заседание и ръководител на Контролния съвет. 

С изрично болшинство Общото заседание избра проф. доктор Пламен Кангалов за ректор на Русенския университет. Проф. доктор Пламен Кангалов е роден през 1962 год. в Русе, ученик на МГ " Баба Тонка “. През 1987 год. приключва със златна значка на Министерството на образованието Московския институт на инженерите по селскостопанско произвеждане. Дипломира се като машинен инженер по компетентност Организация и технология на ремонта.

През същата година постъпва на работа към Научноизследователския бранш на Русенския университет като технолог, по-късно теоретичен помощник и докторант в катедра " Ремонт, надеждност и химични технологии “.

Минава през университетските длъжности помощник, ст. помощник, гл. помощник и през 2003 год. е определен за доцент по Народно събрание Механизация и електрификация на растениевъдството. През 2013 год. става професор. От 2004 год. е в деканското управление на Аграрно-индустриалния факултет, като 2 мандата е Декан на факултета. От 2016 год. досега е зам.-ректор по образователната работа на Русенския университет.

Проф. доктор Кангалов е член на редица наши и непознати организации и редколегии, а научно-изследователската му работа включва участия в проучвателен и просветителни планове, контракти, управление на докторанти. Резултатите от всичко това се показват в над 140 научни публикации и отчети, 10 монографии, 12 учебници, книги и образователни принадлежности. Множество са оценките и премиите му.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР