Предложение за поскъпване на цената на топлинната енергия в Пловдив,

...
</TD
>Предложение за поскъпване на цената на топлинната енергия в Пловдив,
Коментари Харесай

Секира! И за това ще си плащаме скъпо

Предложение за повишаване на цената на топлинната сила в Пловдив, заледяване на тази в София и понижение за Плевен. Това са в началото заложените прогнози на топлинните сдружения за новия сезон от 1 юли 2024 година

Парното в Пловдив да нарастне с 13% ще предложи ЕВН " Топлофикация Пловдив “. Цената на 1 мВтч ще се усили от сегашните 137,96 лева/мВтч на 156,94 лв.. Разчетите са направени въз основа на инфлационните показатели за едногодишния интервал и признание на оперативните разноски, обясниха компанията. Предвидена е ремонтна стратегия на стойност 1,5 млн. лв.. Поскъпването е направено и въз основа на фючърсите на европейските газови пазари за година напред.

Приходи

В момента не се планува понижение или нарастване на цената на топлото в София. Столичната топлофикация ще внесе предлагането си за нова цена в КЕВР до 31 март и незабавно ще го разгласи, споделиха от компанията за Телеграф. Дружеството има насъбран надвзет доход от 147,791 млн. лв. от битовите консуматори на парно поради по-ниските месечни цени на синьото гориво от юли до март по отношение на прогнозната цена, при която е избрана тази на топлинната сила. Заложена е 137,93 лв. на мВтч, която семействата заплащат от 1 юли 2023 година до момента. Освен това с решение на държавното управление страната поема към 800 млн. лв. дълг на “Топлофикация София " за газ и с предстоящата европейска нотификация за още 220 млн. лв. отплата поради извънредно високите цени на газа преди две години сдружението ще се стабилизира, разяснява шефът на енергийния регулатор Иван Иванов. Така от 1 юли регулаторът ще може да понижи цената на топлинната сила, като приспадне надвзетия от топлофикацията доход.

" Топлофикация Плевен “ ще изиска понижение на цената на топлинната сила с 18,3 на 100 от 96,94 лв. за мВтч, колкото плевенчани заплащат сега, до 79,19 лв., написа на уеб страницата на сдружението. 

Увеличение

Газът може да нарастне от 1 април с 2,17 на 100. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и " Булгаргаз “ нямат забележки към декларираното от публичния снабдител нарастване на 11 март, стана ясно по време на разискването на цената на синьото гориво на откритото съвещание на регулатора през вчерашния ден. В ценообразуването за април са включени доставките на природен газ и употребените количества от газохранилището " Чирен “, заяви Веселин Синабов, от " Булгаргаз “. Постепенно се освобождават количествата газ от " Чирен “, купени на висока цена.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР