, предаде репортер на Фокус“. В храм Свето Успение Богородично“

...
</TD
>, предаде репортер на Фокус“. В храм Свето Успение Богородично“
Коментари Харесай

Почит към един от духовните водачи на Кюстендил

, съобщи кореспондент на " Фокус “ . В храм " Свето Успение Богородично “ беше отслужена архиерейска заупокойна молитва от техни преосвещенства Велбъждският епископ Исаак и Белоградчишкият свещеник Поликарп. Присъства и духовният надзирател на Софийска епархия Негово Високопреподобие архимандрит Евтимий. На молитвата участваха националният представител Христо Терзийски, регионалният шеф Александър Пандурско, зам.-кметовете на Община Кюстендил Кристиян Иванчов, Росица Плачкова и Венцеслав Терзийски.

" Спомняйки се през днешния ден и говорейки за него ние се радваме, че Бог не е не запомнил своя народ, изпратил му е такива като него архиереи които да го просвещават, да го пробуждат от съня в който тогава мало и огромно беше потънало. Като се успокояваше, че е добре това кой каквото има. Но той искаше не положителното, а още по-хубавото за нашия народ. Честите сме и радостни сме, че в нашата епархия имаме заровен подобен исполин на духа, на благочестието, на желанието за човешки свободи на правилния народ. Трябва да бъде горделив Кюстендил с това, че има като основа на своето духовно житие, обществено и политическо подобен изтъкнат образец “, сподели в проповедта си Белоградчишкият свещеник Поликарп.

Той уточни, че постоянно би трябвало да си спомняме за митрополит Иларион, да бъдем почтени негови чада, негови почитатели. Да знаем и помним неговия блян, да бъдем образец като него за актуалните и идващите генерации.

Последва панихида и поклонение на гроба на митрополит Иларион, който се намира в притвора на катедралния храм.

Присъстващите се насочиха към Възрожденското учебно заведение. В залата му беше показана галерия за живота и делото на духовния лидер на Кюстендил. Тя беше открита от шефа на Регионалната библиотека София Пейчева. Гостите можеха да видят фермана за учредяването на Българската екзархия, публикуван от султан Абдул Азис през 1870 година. Ферманът триезичен – български, турски и гръцки. На фототипното издание е маркиран и член 10 от фермана, където се загатва и основаването на Кюстендилската епархия. Във витрините са ситуирани фотокопия от кореспонденцията на митрополита. " Изключително скъпи и забавни. Източници освен за неговите живот и дело, а и за публичния, политическия, религиозния и културния живот на нашия град “, сподели София Пейчева.

В оригинал са показани събраните писма, които Иларион е изпращал и получавал по време на пребиваването си в Кюстендил. Те са част от свещеническата библиотека на храм " Свето Успение Богородично “ – Кюстендил.

Вторият автентичен документ е първата печатна книга на новобългарски език.

Публична лекция във връзка със 140-годишнината от кончината на Иларион митрополит Ловчански и Кюстендилски беше изнесена от шефа на Регионален исторически музей - Кюстендил Валентин Дебочички. Той приказва за живота и делото на Митрополита.

" Имам честа да опиша малко повече за живота и делото на свещеник Иларион Ловчански и митрополит Кюстендилски. Неговият житейски път е прекомерно бодлив, прекомерно спорен и изпълнен с доста превратности. Същевременно с това житейският път на свещеник Иларион отразява в цялостна степен сложността, спецификата, възходите, паденията на българската църковна битка за самостоятелна Българска черква, водена през целия деветнадесети век “, сподели Валентин Дебочички.

Главен помощник доктор Светозар Ангелов от Център " Проф. Иван Дуйчев " към Софийския университет " Св. Климент Охридски " изнесе лекция за храма, в който е заровен митрополит Иларион, а точно възрожденската черква " Успение на Св. Богородица “.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР