Поканата да сътворя костюмите за Световната премиера на балета “Калиопа

...
</TD
>Поканата да сътворя костюмите за Световната премиера на балета “Калиопа
Коментари Харесай

Дизайнерът Първолета Чавдарова - Летиция разказва за работата по костюмите за премиерата на балета Калиопа

Поканата да сътворя костюмите за Световната премиера на балета “Калиопа " пристигна от създателя на либретото Александър Малчев, с който поставихме преди време на русенска сцена балета “Ян Бибиян ". Тогава той ми описа за концепцията си и плана с детайлности. Това споделя дизайнерката на костюмите за международната премиера на балета " Калиопа " Първолета Чавдарова - Летиция.

Историята й бе споделена и на страницата на Държавна опера - Русе. Ето какво още гласи постът:

Без да се възнамерявам, се впуснахме в диалози и предприехме дейности за реализация в Русе, въпреки да имаше оферти и от други места…

След това чухме и се насладихме дружно с хореографа Силвия Томова на авторската музика на маестро Емил Табаков по време на откриването на 62-то издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни.

Така в продължение на година, след всички диалози и отлагания, с неспокойствие чакаме премиерата на “Калиопа "!

Директорът на Русенска опера Пламен Бейков се ангажира особено с ресора, в който аз работя и спомага, с цел да можем да творим умерено, за което му благодаря!

Вече два месеца ние дружно с шивашкото ателие на Русенска опера, търсим баланс сред история, придвижване, балет и въздействащ костюм.

Реализацията на костюмите е дело на златните ръце на Юлия Петрова, Маргарита Цветкова и Миглена Енчева, с внимание към всеки подробност и обич към работата!

За другата част от костюмите професионално се погрижиха дамите Ценка Тонева, Николинка Бобева, а също и Михаил Михайлов и Елеонорa Николова.

В двайсет годишния ми стаж като създател на костюми в разнообразни спектакли съм влизала безчет пъти в дрешника на Русенска опера… Специални възторженостти за това, което е той в този момент - прелестна атмосфера, подреденост и непорочност!

Огромни благодарности и на художествения началник на балетната натрупа на Русенска опера - примата Весела Василева, за неуморното, изобретателно наличие, без което този театър в атмосферата, която основава хореографът Константин Уралски, не би могъл да се получи!

Защото балетът “Калиопа " с вълнуващото и прочувствено либрето на Александър Малчев и красивата и мощно въздействаща музика на Маестро Табаков, не е хапка за всяка уста!

В Балетната натрупа на Русенска опера аз се срещам освен с прелестни млади актьори, а и с доста положителни другари, потвърдени във времето…

За костюмите в този момент няма да приказвам, те сами приказват за себе си! Ще ги видите на премиерата…

Да ни е на добър час!, показа въодушевено създателят на костюмите за международната премиера на балета " Калиопа " Първолета Чавдарова - Летиция.

" Не пропускайте да се насладите на един друг балетен театър - същинско угощение за сетивата! ", подканват от Русенската опера.

Заповядайте на март от 19 часа в Доходно здание!

Билети на каса Опера и онлайн.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР