Почетно консулство на Румъния в Пловдив беше официално открито в

...
</TD
>Почетно консулство на Румъния в Пловдив беше официално открито в
Коментари Харесай

В Пловдив откриха почетно консулство на Румъния

Почетно консулство на Румъния в Пловдив беше публично намерено в Конгресния център на Международен панаир Пловдив. Лентата прерязаха посланикът на Румъния у нас Н. Пр. Бръндуша Предеску, кметът на Пловдив и почетният консул доктор инж. Димитър Белелиев, предава Plovdiv24.bg .

На тържеството участваха заместник-председателят на 49 Народно заседание, депутати, дипломати, представители на локалната власт. 

" България и Румъния са разграничени от една река, само че мостовете ни сближават. Много емблематично събитието беше намерено с химните на двете страни и Европа, тъй като точно това е нашата чел - пълноправно участие в Европа и Европейски Съюз. Почетното консулство е още един мост да си сътрудничим. Добре пристигнали в Пловдив " - сподели в приветствието си кметът. 

Посланичката на Румъния Бръндуша Предеску означи, че сега двете страни са изправени пред редица провокации, намирайки се покрай регион на война.

" Правим най-хубавото и работим в съдействие. Изключително е значимо, че президентите на Румъния и България на 15.03.2023 година подписаха в София едно значимо съглашение. Двустранните връзки, градени 1000 години, в този момент добиха ново измерение и се трансфораха в стратегическо партньорство. В рамките на този контракт за съдействие откриването на почетно консулство е разумна стъпка " - съобщи Нейно Превъзходителство. 

Дипломатката пожела триумф на д-р инж. Димитър Белелиев и означи, че Румъния към този момент основава мрежа от почетни консули, защото с изключение на в Пловдив има представителства в Силистра и Бургас. 

" Двустранните търговски и стопански връзки сред Румъния и България се развиват динамично. Потенциалът в обучение и културен продан е голям. Двустранният туризъм е основа за развиване на нашите връзки. За мен е огромна отговорност да бъда почетен консул на Румъния в България. Ангажирам се да работя в интерес на двете страни " - съобщи почетният консул Белелиев.

В приветствието си заместник-председателят на Народното събрание означи, че почетният консул е мост сред културните, просветителните и бизнес връзките на две страни. 

Почетният консул в Пловдив доктор инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит в енергетиката. Консулството ще обслужва областите Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Седалището на представителството се намира в административната постройка на Международен панаир Пловдив.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР