Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ удостои проф. Пиер Монсан от Университета

...
</TD
>Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ удостои проф. Пиер Монсан от Университета
Коментари Харесай

ПУ Паисий Хилендарски удостои проф. Пиер Монсан със званието Доктор хонорис кауза

Пловдивският университет " Паисий Хилендарски “ удостои проф. Пиер Монсан от Университета за приложни науки в Тулуза със званието Доктор хонорис идея. Ученият е в Пловдив за присъединяване в конференцията на висшето учебно заведение: " Биотехнологиите за персонализирана медицина “, отдадена на първия стадий от осъществяването на научната стратегия на Центъра по подготвеност ПЕРИМЕД.

Заслугите на проф. Пиер Монсан за науката и съответно за най-голямото висше учебно заведение в Южна България бяха показани от проф. доктор Илия Илиев от Биологическия факултет в наличието на ректора на университета проф. доктор Румен Младенов, заместник-ректорите: проф. доктор Теменужка Йовчева, проф. доктор Невена Милева, проф. доктор Станимир Кабаиванов и доцент доктор Борян Янев, декана на БФ проф. доктор Соня Костадинова, членове на Академичния съвет, преподаватели и посетители. Присъства и доцент доктор Мария Стоянова - ръководител на Общото заседание на ПУ " Паисий Хилендарски “.

За мен е голяма чест да вземам участие в тази вълнуваща гала по удостояването на проф. Пиер Монсан за Доктор хонорис идея на ПУ " Паисий Хилендарски “, сподели проф. Илия Илиев като посочи за вълнението си както професионални, по този начин и персонални аргументи.

Мисля, че най-краткото и съдържателно показване на проф. Монсан е за академик, чийто научни достижения способстваха и способстват за по-качествен живот на всички хора, сподели проф. Илиев. И добави, че определението му като човек е за персона с дела в живота и отдаденост по едно и също време към младите студенти и науката, която взема решение значими и фундаментални приложни задания, човек - подстрекател и с остроумен взор надалеч в бъдешето. 

Проф. Пиер Монсан работи 44 години като учител в Университет за приложни науки в Толуза, има 250 научни изявления, издал е 3 книги и е защитил 65 патента в областта на ензимната катализа, производството на ензими, филтриране, активизиране и приложение, скрининг, структурна характерност и молекулен дизайн. Основател е на редица компании за широкомащабно произвеждане на налични и високо качествени кафези за клинични тествания.

Като съображение за присъждането на проф. Монсан на почетното звание Доктор хонорис идея на ПУ " Паисий Хилендарски “ проф. Илиев посочи, че това е индивидът, който е повода биологичната просвета в България и в частност в пловдивското висше учебно заведение да се развие и приближи до най-съвременните мостри на молекулярната биология. Паралелно с този си принос, той е обезпечил и достъп на наши учени до лаборатории и научни звена в чужбина, с което е подкрепил тяхното професионално и кариерно израстване.

Самият проф. Монсан благодари за оказаната чест и акцентира, че има мощна връзка с Пловдивския университет. След като получи от ректора – проф. доктор Румен Младенов, инсигниите, които съпровождат купата – плакет и грамота, проф. Монсан изнесе академична тирада, обвързвана с научните му ползи и разработки.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР