Пловдивският общински съвет прие с 27 гласа за, нито един

...
</TD
>Пловдивският общински съвет прие с 27 гласа за, нито един
Коментари Харесай

Отвори ли Общинският съвет кутията на Пандора с имотните сделки с частници в Пловдив?

Пловдивският общински съвет одобри с 27 гласа " за ", нито един " срещу " и 18 " въздържал се " предложение на групата съветници от Вътрешна македонска революционна организация за придобиване от община Пловдив на редица недвижими парцели, представляващи публичен интерес за града. С решението се разпорежда на кмета да организира договаряния със притежателите на тези парцели, с цел да бъдат купени, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg

В предлагането са включени 12 парцела, 10 от които са в парк " Отдих и просвета ". Най-малкият е с повърхност 1400 кв. м., а най-големият е малко над 563 000 кв.м. Идеята на вносителите е тези терени да се запазят като зелени площи.

означи, че в листата са включени два държавни парцела, за които не се знае чии са и дали е преговаряно да се придобият безплатно. Подчерта, че съветниците би трябвало да вземат незабавни ограничения за тези 81 декара в парк " Отдих и просвета ", както и за парцела до хотел SPS, с цел да не бъдат изгубени. 

Арх. Цветелин Цоневски предложи да се направи карта на всички парцели, попадащи в зоните за озеленяване и спорт, след което да се направи стратегия за придобиването им. 

Идеята на това предложение е общината да стартира да ползва трайна политика за зелената система и по тази причина би трябвало да мислим по-глобално, изясни Владимир Кисьов. Предложението не значи, че ще ги купим в този момент, а да се възнамерява години напред, добави сътрудника му Стефан Послийски. 

" Това е порочна процедура, не може да се превърнем в организация за изкупуване на парцели. Оказва се, че когато някой не може да осъществя някакво строителство - той продава парцела на общината. Има голям напън да закупуваме парцели, зелени площи в този момент, които преди 15-20 години са станали частни. Не би трябвало да отваряме вратата към това нещо, би трябвало да подхождаме доста деликатно, тъй като се оказва, че от време на време сумата за изкупуване е в пъти по-висока, в сравнение с е нужна за създаване на чисто нова зелена повърхност. Трябва да гледаме икономическата логичност. Не желая да си мисля, че има лобистки ползи, чакам изненади до края на мандата " - сподели нечленуващият в група.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР