От “Възраждане винаги сме заявявали ясно и категорично нашата позиция,

...
</TD
>От “Възраждане винаги сме заявявали ясно и категорично нашата позиция,
Коментари Харесай

Скочиха срещу преименуването на Дондуковата градина



От “Възраждане " постоянно сме заявявали ясно и изрично нашата позиция, във връзка с всеки един аспект от запазването на културно-историческата ни и национална памет и обвързваните с това персони и герои. Недопустимо е да се неглижира и омаловажава нечий голям и важен исторически принос за построяването на актуалното българско общество, единствено с цел да се обслужи актуалното политическо статукво и мощните на деня.  

Една от  светлите персони за българската история е княз Дондуков-Корсаков. Той е обвързван освен с паметната си роля и исторически принос към построяването на структурата на българското общество след Освобождението, само че е и неразривна част от духа, историята и паметта на Пловдив. Днес живеем във времена, в които светлите персони на българската история биват унижавани и употребявани за гнусна политическа агитация от избрани кръгове и партии, само че да унижаваш паметта на човек, съдействал толкоз доста за построяването на българското общество е еманация на родоотстъпничеството. 

Именно Дондуков инициира основаването и построяването на Дондуковата градина,  която бързо се трансформира в обичано място за създатели, актьори и общественици и с право носи името му. Историческите данни за градината сочат, че нейното създаване стартира през 1878г. с декрет на генерал-губернатора на Санстефанска България - княз Дондуков-Корсаков. 

Опитът да се омаловажи, преиначи и не помни неговото дело е следващото поругаване  на българската историческа памет и родствена и културна принадлежност. Паметта на личността, която взе участие в Учредителното заседание на Търновската Конституция и, която се застъпва за българския народ по всякакъв метод ще бъде дадена в жертва на евтина политическа агитация и операция. 

За да се противопоставим за следващ път на подмяната и пренаписване на българската история, от “Възраждане " ще внесем предложение, княз Дондуков-Корсаков да стане почетен жител на град Пловдив. Живеем в турбулентни, нестабилни и сложни времена. Древният и умен български народ е минал през доста такива през вековете и едно от нещата, което  ни е съхранило като нация и народ е точно запазването на историческата памет, горделивост и дух. От “Възраждане " няма да допуснем да продължава унижението на светли за Родината ни исторически персони, изключително когато това се употребява за евтина политическа приложимост и предизборна операция.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР