От 1 януари 2024 г. поскъпват пластмасовите чаши и кутии

...
</TD
>От 1 януари 2024 г. поскъпват пластмасовите чаши и кутии
Коментари Харесай

Още нещо ще поскъпне през следващата година

От 1 януари 2024 година нарастват пластмасовите чаши и кутии за храна. Според разпоредба на екоминистерството производителите и търговците могат да ги оферират на потребителите, само че против в допълнение заплащане, написа. Така от началото на новата година за чаша ще се дават в допълнение 10 ст., а за кутия - 25 стотинки. В момента за тях се заплащат надлежно 5 и 20 ст. 

С разпоредба бе неразрешено стартирането на пазара на пластмасови клечки за уши, чинийки, принадлежности за хранене, бъркалки за кафе, сламки, кутии за храна и чаши от стиропор, дръжки за балони и всички артикули от оксоразградима пластмаса. В същата разпоредба е посочено каква продуктова такса се заплаща съгласно типа на опаковката. Например за пластмаса тя е 2,33 лева за кг, за хартиени и картонени пада доста - 0,67 лева, за стоките в стъкло е 0,20 лева

От екоминистерството прецизират и че следва смяна в наредбата - ще се вкара и продуктова такса за всеки обособен тип тютюнево произведение с филтър, съдържащ пластмаса, и филтри, съдържащи пластмаса, които се продават независимо и са предопределени за приложимост с тютюневи произведения. 

Освен това се не разрешават и найлоновите торбички за извършване на покупки с дебелина до 25 микрона. Досега и за тях трябваше да се заплаща такса.

Забранените артикули, които са пуснати на пазара преди влизане в действие на наредбата, могат да бъдат продавани до привършване на количествата.

Търговците са длъжни да оферират други възможности на продуктите от пластмаса - такива за многократна приложимост или направени от различен материал. А в магазините би трябвало да бъдат сложени табели за нуждата от намаляването на пластмасови артикули, както и за различните благоприятни условия.

Проучването на БСК обаче демонстрира, че до този миг малко на брой производители и търговци карат клиентите да заплащат за пластмасовите чаши и кутии.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР