Още от своето създаване Атлантическият съвет на България постави някои

...
</TD
>Още от своето създаване Атлантическият съвет на България постави някои
Коментари Харесай

Мнение: Позорно е Альоша да доминира над хълма, а долу да е сгушено малко бюстче на Васил Левски

Още от своето основаване Атлантическият съвет на България сложи някои съгласно нас доста значими въпроси, свързани с общественото пространство, което господства в София, в Пловдив, в огромните градове, на процедура в цяла България. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус " " Това е България "  политологът доцент Момчил Дойчев – съпредседател на Атлантическия съвет на България.

" На процедура цяла България е превърната в един ретро социалистически музей. Във всеки по-голям град, във всеки град даже, даже в някои села е цялостно с комунистически, съветски, руски монументи и чужденец не може да разбере къде в действителност се намира.

Президентът Стоянов беше писал неотдавна, т.е. до момента в който беше президент в действителност, че като предложения непознати посетители и като ги прекарат през София, на всички места главните монументи, главните улици, главната катедрала на България носят не български имена, а това са имена на съветските " освободители “ и руските окупатори. Особено преобладаващи са паметниците на Съветската войска в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, под дърво и камък, в цяла България ", добави Дойчев.

Според Атлантическия съвет общественото пространство би трябвало да бъде доминирано от български, а не от непознати, още повече на окупаторска войска монументи. И заради тази причина за следващ път те се обръщат към демократичната общественост и нейните партии, които имат болшинство в Народното събрание и тези, които се дефинират като евроатлантически и имат квалифицирано болшинство.

Става дума най-много за страничните монументи, които умерено могат да бъдат сложени в Музея на социалистическото изкуство. Но не може над София да се размахва " Шпагина “ на руския окупатор. Това също не може да бъде и в Пловдив, където " Альоша “ на хълма господства, а долу е сгушено дребното бюстче на Васил Левски, на Апостола на българската независимост, което е позорно. Левски да е горе, не би трябвало да има въобще монументи на окупатори и още повече те да се празнуват като освободители ", сподели още доцент Момчил Дойчев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР