Общинска съветничка на висок пост, от зелените май беше, чете

...
</TD
>Общинска съветничка на висок пост, от зелените май беше, чете
Коментари Харесай

Инвеститор: Тези хора виждали ли са пиролизна инсталация?

" Общинска съветничка на висок пост, от зелените май беше, чете криво-ляво и плаши народа. Ще отида в Общинския съвет на следващия ден и, в случай че ми дадат златните 3 минути, ще им кажа, че декларацията им е противозаконна. Единствените законни органи, които могат да кажат дали една апаратура замърсява или не околната среда, са Регионална инспекция за опазване на околната среда, РЗИ и Басейнова дирекция. Досега имаме позитивни мнения от тях ". Това сподели на конференция шефът на компания " Еко енерджи 50 " ООД Пловдив инж. Стефан Терзиев. Фирмата има капиталово предложение за създаване на апаратура за преработване на остарели автомобилни гуми в Пловдив, предава Plovdiv24.bg

Подготовката за реализирането на плана до момента е лишило две години и половина. Осигурено е финансиране от българска банка в размер на 1 980 000 лв., обезпечени със златни активи и личните домове на вложителите. Ако Общински съвет одобри декларацията, написана от младеж, който се занимава с музика, макар че законът е изпълнен, екоинспекцията може да спре осъществяването на плана от морална позиция, притеснява се инж. Терзиев.

" Тези хора виждали ли са пиролизна апаратура? Виждали ли са жив служащ? " - попита специалистът, който има над 20 години опит в промишлеността.

Инсталацията за преработване на гуми е по немска технология. Подобни уреди има във Франция, Англия, Испания, Португалия, Словения, Полша. Преди три години пловдивската компания дружно с холандски сътрудник е пуснала в употреба сходна апаратура до пристанището в Ротердам. 

В България няма нито една рециклираща апаратура, макар че има няколко сдружения, чиято активност е обвързвана с преработването на отпадъчни артикули от гуми и страната им заплаща по 330 лв. на звук. Проблемът в България е неправилна техническа употреба и образец за това са биоинсталацията в село Труд и екологичният цех в София, разяснява Терзиев. 

Старите автомобилни гуми имат 400 години интервал на полуразпад и единственият метод е да се оползотворят. На отпадъка би трябвало да се гледа като на запас, тъй като преди два месеца в Дубай беше взето решение до 2050 година да се спре потреблението на петрол в 200 страни. Пловдивската компания към този момент има покана да стане член на BASF, които желаят да купят нейния артикул и от него да вършат различен, което съставлява кръгова стопанска система. 

На конференцията Терзиев изясни за какво Пловдив има потребност от такава апаратура и за какво тази апаратура е екологично чиста и няма да замърсява града. 

Досега компанията е получила редица документи от български институции, следва издаване на позволение от Министерство на околната среда и водите. След това цялостната документи се показва в Агенцията за химически артикули в Брюксел и против такса от 100 000 евра след 3 месеца се получава отговор и така наречен Reach документ. 

" Има Директива на Европейска комисия, съгласно която всички страни би трябвало да рециклират гуми, пластмаци, каучуци, което е доста значимо. Пловдив има остра потребност от такава апаратура, тъй като всяка година се получават 7000 тона остарели гуми. 80% от колите в града са над 10 години, те изхвърлят тези гуми и би трябвало да се рециклират " - разяснява Терзиев. 

Заводът, който възнамерява да построи компанията, ще се намира на " Кукленско шосе " 15. За съпоставяне, във Виена сходна апаратура за преработване се намира в центъра на града. 

Цялата конференция гледайте в прикаченото видео

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР