Община Благоевград получава временен безлихвен заем от Централния бюджет в

...
</TD
>Община Благоевград получава временен безлихвен заем от Централния бюджет в
Коментари Харесай

Министерството на финансите отпусна близо 6 млн. лева безлихвен заем на община Благоевград

Община Благоевград получава краткотраен безлихвен заем от Централния бюджет в размер на 5 280 300 лева и 707 000 лева рефинансиране на непогасен дълг от взет безлихвен заем през 2021г.

Министерство на финансите отпусна на община Благоевград краткотраен безлихвен заем в размер на 5 280 300 лева със период на погасяване 10.12.2024 година

Отпуснат е и втори краткотраен безлихвен заем в размер на 707 000 лева със период на погасяване 29.11.2024 година С тази сума ще бъде погасен неотложно отпуснатия през 2021 година и невърнат две години заем на общината.

Общата стойност на отпуснатия от централния бюджет безлихвен заем е 5 987 300 лева – с към 2 млн. лева по-малко от утвърждения от Общински съвет размер от 8 169 656 лева Първоначалния размер е понижен вследствие на спомагателни планове и договаряния сред общината и министерството.

Поемането на двата безлихвени заема, които получаваме от централния бюджет, се наложи поради тежкото финансово положение на община Благоевград и като единствена опция за обезпечаване на извънредно нужните средства в къс период.

То бе препоръчано от кмета Методи Байкушев и подкрепено от Общинския съвет на съвещание в края на ноември т.г.

С поддръжката на общинския съвет, кметът Байкушев предприе дейности за усъвършенстване на разноските и стабилизиране на общината, две общински предприятия - Оперативна програма " Озеленяване “ и Оперативна програма " Стройремонт “, бяха слети в Оперативна програма " Чистота “, създава се и нова, по-ефективна конструкция на общината след разбор на успеваемостта на сегашната.

С нарочна своя заповед кметът разпореди на администрацията, ръководителите на второстепенни бюджетни разпоредители, кметовете и кметските наместници в общината да подхващат дейности за прецизно съблюдаване на финансовата дисциплинираност като: забрани реализирането на разноски, за които не е сбъднат прелиминарен надзор за вдишване на обвързване и прелиминарен надзор за осъществяване на разход, както и " инхаус “ поръчките към общински сдружения, които не разполагат със личен потенциал, а превъзлагат без да организират публични поръчки.

Тежкото финансово положение на Община Благоевград няма да бъде решено елементарно, само че се прави всичко належащо, с цел да се стабилизира.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР