. Някои кандидати за кметове на район Южен включиха в

...
</TD
>. Някои кандидати за кметове на район Южен включиха в
Коментари Харесай

Големи пречки пред новия парк в Коматево

. Някои претенденти за кметове на регион " Южен " включиха в предизборните си стратегии заричане да бъде изработен този парк, откакто жителите на квартала повдигнаха и пред тях тематиката. Целият терен е от към 70 декара - повърхност, предостатъчна за нов голям жилищен комплекс, притесняват се хората и питат за какво до момента не е изработен парк. Темата провокира размисъл и  Plovdiv24.bg  решихме да проверим обстоятелствата.

Предвиденият парк би трябвало да се направи върху три обособени терена с друг статут, разяснява кметът на регион " Южен ". Единият парцел е предопределен за път, вторият е горски фонд, а третият - пасбище. Освен това там минава 220-киловолтов електропровод, който по разпоредба има огромен сервитут.

Преди да стартира построяването на парка, първо би трябвало да се промени методът на трайно прилагане (НТП) на земята, което всъщност е доста комплицирана и продължителна процедура. Пасищата и горския фонд са с необикновен статут и за тях има обособени закони. За да се промени статутът на съответните парцели, би трябвало да се дават като отплата други, със същия НТП.

В Пловдив от дълго време няма стада, които да пасат по пасищата в " Южен ", само че това не значи, че промяната на статута на терените става елементарно, разяснява Язов. Един от разновидностите е Общинският съвет на Пловдив да одобри решение, че е отпаднала нуждата от тези територии и на база на това решение да се желае от  Министерството на земеделието и храните (МЗХ) парцелите да бъдат предоставени на общината. Процедурата във времето е доста дълга, предизвести районният кмет. 

По гледище на Язов в общинския бюджет са планувани 70 000 лв. за служебно разработване на подробен организационен проект (ПУП). Парите стоят в сметките на община Пловдив, само че е безсмислено Подробен устройствен план да се направи преди изчистване на всички подготвителни процедури, свързани със статута и собствеността на земята. Самият Подробен устройствен план има и прелиминарен стадий, при който Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) преглежда допускането му, на база предоставените нужни документи. Едва по-късно Подробен устройствен план се утвърждава и се издава заповед, според законовите разпореждания.

Подобна процедура е извършена за парк " Източна Румелия " до Бетонния мост. Тогава по предложение на Общинският съвет дефинира границите на парка и територията към този момент има организационен статут. 

Относно парка в " Коматево " занапред ще би трябвало да се водят диалозите с Министерство на земеделието и храните за смяна на статута на земята и в следствие - за собствеността. Проектът е перспективен и може да реши и казуса с водоснабдяването в квартала. От години живущите по високите етажи се оплакват, че няма налягане и упорстват да бъдат подхванати ограничения.

" Разговарял съм с ВиК да се построи помпена станция до електропровода. Може да се направи довеждащ тръбопровод. Така ще решим по едно и също време няколко казуса " - сподели Язов. 

Все отново има вяра за реализация на плана за парк в " Коматево ", защото той е включен в Плана за интегрирано развиване на община Пловдив (ПИРО), който определя средносрочните цели и цели за стабилно развиване на общината през интервала 2021-2027 г.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР