Новостите в нормативната уредба в сферата на енергетиката представи изпълнителният

...
</TD
>Новостите в нормативната уредба в сферата на енергетиката представи изпълнителният
Коментари Харесай

Георги Георгиев: Използването на енергия от възобновяеми източници ни прави по-устойчиви към геополитическите сътресения

Новостите в нормативната уредба в областта на енергетиката показа изпълнителният шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване /АУЕР/ Ивайло Алексиев през днешния ден в Русе, оповестиха от регионалната администрация.

Фокусът на съвещанието, което бе водено от заместител регионалния шеф Георги Георгиев, бе сложено върху измененията в законите за енергийната успеваемост и потреблението на сила от възобновими енергийни източници. Според Георгиев сходни тематики са настоящи, тъй като те са от основно значение както за икономическото ни развиване в изискванията на бързо изменящата се световна среда, по този начин и за опазването на природата. " Освен опазването на околната среда сходни вложения вършат българското стопанство по-малко уязвимо към интернационалната икономическа обстановка и по-устойчиво към геополитическите разтърсвания “, сподели заместител регионалният шеф и означи, че битката с климатичните промени освен че ще ни обезпечи естествен метод живот в чисто обществен проект, само че и има и извънредно значимо икономическо значение за света. Георгиев напомни, че през последните години Областната администрация в Русе е осъществила няколко проучвателни плана по тази тема и бе безапелационен, че управлението на институцията ще продължи да предизвиква прехода към " чисти “ енергийни запаси, като приоритизира тяхното създаване и въвеждане в употреба.

В рамките на съвещанието изпълнителният шеф на АУЕР показа, че със законовите промени се цели да се дадат повече права на потребителите на сила, тъй че те да могат с изключение на да създават и използват независимо сила и да продават безпроблемно остатъка. За задачата са основани и нови текстове в Закона за силата от възобновими енергийни източници, които регламентират две съществени понятия – консуматор на лична електрическа сила от възобновими източници и общественост за възобновима сила. Първото значи, че всеки консуматор на лична електрическа енергия от ВЕИ може да създава и съхранява създадената сила и да продава остатъка й, а второто дава право на крайните консуматори, в това число семействата, да вземат участие в общественост за възобновима сила, без да губят правата или отговорностите си като крайни консуматори и без да се постанова да извършват неразумни или дискриминационни условия или процедури. Особено внимание по време на срещите беше обърнато и на документите за енергийни характерности на постройките. От показаната информация стана ясно, че за нови здания документът е с годност от 10 години, а за такива, които към този момент са въведени в употреба е привързан със периода на достигнатия клас не енергопотребление. За “D ", “E ", “F " и “G " той е 4 години, за “C " е 6, за “B " – 8, а за “A " – 10 години. В документите се отбелязва и каузи на употребяваната възобновима и невъзобновяема сила.

Не по-малко внимание беше отделено и на положителните европейки практики и все по-увеличаващата се роля на общините в този бранш. По последни данни над 90% от жилищните здания в страната са с невисок енергиен клас – “E ", “F " и “G ". По данни от 2018 година семействата в страната, изпитващи ограничавания при отоплението на жилището си, са близо 34%. През идващите години се планува продължение процеса на либерализация на цените на силата, в това число за семействата, както и включване на постройките и превоза в скица за търговия с излъчвания. Поетапно ще се работи и за въвеждането на още по-високи условия градежа на здания – така наречен здания с " чисти нулеви излъчвания “. Все по-активно ще се работи и за актуализиране на ограниченията в общинските стратегии, насърчаващи потреблението на сила от възобновими енергийни източници. Фокусът ще бъде подложен върху разбора на опциите за създаване на геотермални системи на общински здания, замяна на осветлението в обитаемоте места, потребление на горива от необиологичен генезис в публичния превоз и други сходни. На този стадий може да се твърди, че възобновимата енергетика в България се развива добре и нейният дял в енергийния микс се усилва. Постепенно ще се работи и за развиването на концепцията за възстановяване на административното обслужване на правилото на " едно гише “ съответно в областта на енергийната успеваемост. Тази услуга ще се дава от общинските администрации, като тя ще включва даване на информация за настоящи стратегии и планове, както и персонално оказване на техническа помощ и консултиране.

В съвещанието участваха представители на локалната и държавната власт. Сред тях беше и Стилиян Алексиев, който е основен специалист в русенското териториално звено на АУЕР. Изпълнителният шеф на АУЕР Ивайло Алексиев беше в Русе по покана на регионалния шеф Данаил Ковачев. Веднага след съвещанието двамата организираха среща, чийто фокус бе върху опциите за развиване на съдействието сред двете институции.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР