Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отправи послание към миряните по

...
</TD
>Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отправи послание към миряните по
Коментари Харесай

Митрополит Наум: В днешния празничен ден молитстваме от Всеподателя да дарува мир на земята, да вразуми войнстващите богоборци, да дарува утеха и благопреуспяване на народа ни

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум насочи обръщение към миряните по случай Христовото възкресение.

Ето какво се споделя в неговото послание:

" Възлюбени в Господа рожби на Църквата Христова,

Христос воскресе!

Поздравът, който още веднъж победно звучи в пресветлото утро на Пасха, предава цялото наличие и смисъл на вярата, с която живеем и в която се спасяваме.

Да, Христос в действителност възкръсна от мъртвите! Той победи гибелта и ни дарува живот, който, по личните Му думи, е " живот… в обилие “ (Иоан 10:10).

Чудото на Христовото Възкресение е тестване за човешкия разум, само че то е осезаемо от човешкото сърце, което надълбоко в себе си усеща истинността на дивното свещенодействие на Възкресението. Защото със сърцата си ние знаем, че без значение от заобикалящите ни неприятни неща, има Един, Който е Самото Добро; че макар цялата злоба, която тържествува измежду индивидите, има Един, Който е милосърден и Човеколюбец; че наред с целия смут на войната и гибелта, на които продължаваме да бъдем очевидци, има Един, Който дарува живот, тъй като Самият Той е живот и Подател на живота.

Пасхалният привет непроменяемо ни припомня и думите, с които Сам Иисус беше приветствал жените-мироносици директно след Своето славно Възкресение: " Радвайте се! “ (Мат. 28:9). Тази единствена по дълбочината на своето наличие наслада, присъстваща в нашия свят още от мига на Благовещението (срв. Лука 2:10), е наслада, която можем да назовем всепобеждаваща. Към нея сме призвани, без значение от това, което следим в живота си тук на земята – в нашия свят, който ежедневно самите ние творим и в който мотивите за наслада наподобява сякаш стават все по-малко. Но насладата, възвестена от Спасителя, е по едно и също време и земна, и небесна, по този начин както и в Богочовека Христос е съединено небесното и земното.

Както в тайнството на богочовечеството Синът Божи стана Син Човешки и в Него Бог съедини " всичко небесно и земно “ (Еф. 1:10), по същия метод и Неговата славна победа над гибелта – над този най-последен зложелател и на Бога, и на индивида (срв. 1 Кор. 15:26), е наслада, чиито измерения са богочовешки.

Своята победа над гибелта Господ прави победа и на всички християни, които сме Негови, по тази причина и през днешния ден, и във всички дни на живота ни, насладата ни е цялостна, – тъй като, ето: " Той възкръсна, както беше споделил “ (Мат. 28:6).

И в днешния празничен ден, молитстваме от Всеподателя да дарува мир на земята, да вразуми войнстващите богоборци, да дарува разтуха и благопреуспяване на народа ни, да закриля родната ни Българска православна черква, утвърждавайки в нея дух на примирение, единодушие и братолюбие.

Мирът и благодатта на Победителя на гибелта – Господ и Спасител Иисус Христос, Божията обич и велика благосклонност, и насладата в Светия Дух да бъдат с всички нас, амин!

Христос воскресе!

† Русенски митрополит Наум ", приключва посланието.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР