На 24 октомври в Ротари парка ротарианците от Пловдив заедно

...
</TD
>На 24 октомври в Ротари парка ротарианците от Пловдив заедно
Коментари Харесай

Отбелязваме деня на една от най-коварните болести в света

На 24 октомври в Ротари парка ротарианците от Пловдив дружно ще отбележат Световния ден за битка с полиомиелита, ще споделят достиженията и провокациите в тази борба с заболяването.

Ротари е организацията, която през 1979 година започва всеобщи имунизации против това осакатяващо заболяване, а през 1985 слага началото на световната самодейност ПолиоПлюс. Това е първият случай в историята на човечеството на социална самодейност с световен обсег и поддръжка за решение на международен здравен проблем.

През 1988 година Ротари Интернешънъл е в основата на основаването на световната самодейност за премахване на полиомиелита Енд Полио, към която се приобщават Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Фондация " Бил и Мелинда Гейтс “, държавни организации и корпорации.

От 350 000 случая годишно през 1988 година през 2017 година случаите на полиомиелит в трите ендемични страни: Нигерия, Афганистан и Пакистан, са сведени до 17.

Това е достижение, което мъчно може да бъде подценено. Полиомиелитът, поразявал хората от най-ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия, е на път да бъде втората болест след вариолата, която към този момент няма да предизвиква гибел и премеждия. Днес с нашата работа като ротарианци, дружно с напъните на нашите сътрудници, ние участваме в противоположното преброяване до ликвидирането на заболяването. Това оставащо време е извънредно значимо. Нужен е нашият глас, с цел да знае обществото какво се случва, нужни са нашите отделени средства, с цел да подкрепим тази наша идея в решаващо време.

Първата огромна акция в нашата страна е през 1995 година, когато бяха ваксинирани 900 000 български деца и българските ротарианци получиха доста висока оценка за акцията от президента на РИ Хърбърт Браун.

В дните към 24 октомври всеки от нас е съпричастен в работата за очистване на полиомиелита. Много ротарианци, клубовете и техните юношески стратегии приготвят събития с цел да осведомят своята общественост, вършат персонални и клубни дарения към фонда " ПолиоПлюс “ на Фондация Ротари, популяризират информация за стореното от Ротари досега измежду съгражданите си и набират средства.

Като ротарианци, без значение в коя част на света е клубът ни, всеки от нас е част от вълнуващата история за борбата с полиомиелита.

Тази година в Ротари парка в ЖР " Тракия “ ще отрием три осведомителни табели. Те описват за към този момент 20-годишната история на парка, какво съставлява Ротари организацията и кой е нейният основател, както и няколко обстоятелства от основаването и активността на Ротари клубовете в Пловдив. Събитието ще бъде подкрепено и от младежките формирования Ротаракт и Интеракт, жителите на региона, от други Неправителствени организации и филантропични организации.

Срещата ще приключи с обща фотография на участниците в асамблеята, които с вдигнати ръце ще покажат знака емблема на акцията End Polio New.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР