На 18 януари Православната църква почита Св. Йоаким, Патриарх Търновски

...
</TD
>На 18 януари Православната църква почита Св. Йоаким, Патриарх Търновски
Коментари Харесай

Интересна изложба ни очаква в историческия музей в Русе

На 18 януари Православната черква уважава Св. Йоаким, Патриарх Търновски - значим политически деятел, положил основите на Ивановските скални църкви, оглавил Търновската Патриаршия през Второто българско царство. По този мотив в четвъртък, от 18.00, в Историческия музей ще бъде открита изложбата " Светците от долината на Русенски Лом – настойници на два православни народа ". Автор е уредникът Евгени Георгиев, заяви Регионален исторически музей-Русе.

Изложбата показва долината на река Русенски Лом като самобитна локална Света гора – паметен център, чиято значимост е от голяма важност за българи и румънци. Обозначени са обособени места, обвързани с изявите на локални светци, като се разказват скалните обители и живота на светеца.

Скалните църкви се появяват през Късната древност, има ги преди и след приемането на християнството в България. Изживяват същински напредък през Второто царство (XII-XIVв.), а някои от тях просъществуват и до през днешния ден.

През вековете с манастирите от долината на Русенски Лом са обвързани значими духовни водачи като Св. патриарх Йоаким I, Св. Димитър Басарбовски, Св. Теодосий Търновски, Св. Теофана Басараб, Св. Софроний Български, Св. Сергий Къпиновски, както и светият отец Антони от Крепчанския манастир.

Това е първата галерия, основана на български и румънски език от Русенския музей, като поръчка, че ще пътува, с цел да потърси интереса на северните ни съседи.

На същия ден, 18 януари, музейните педагози ще проведат и занимание от просветителната стратегия на музея " Русезнание “ с четвъртокласници от учебно заведение " Иван Вазов “ в Русе. Те ще работят по тематичното пособие на музея, отдадено на личността и делото на Св. Йоаким и светостта и смисъла на Ивановските скални църкви. Заниманията обгръщат интензивности, свързани с разказите за манастира " Св. архангел Михаил “ – неговото основаване, социализиране и разгръщане през годините, сведения за достоверните фрески - мостри на

Палеологовия жанр в изкуството на Балканите, както и обстоятелства към провъзгласяването на Търновската патриаршия и въздигането на първия български патриарх на Второто българско царство - Йоаким. Познавателните игри и въпроси от помагалото препращат към средновековното благосъстояние на района и разкриват детайли от културата, вярванията и метода на живот на хората през междинните епохи. Учениците ще се срещнат със знака на ЮНЕСКО и значимостта от приобщаването на обекта Ивановски скални църкви към международната организация.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР