Музеите в България настояват да получат 50% повече пари през

...
</TD
>Музеите в България настояват да получат 50% повече пари през
Коментари Харесай

Музеите настояват за 50% повече пари през 2024 година

Музеите в България упорстват да получат 50% повече пари през идната година за прехрана и рационализация на фондохранилищата и експозиционните зали, както и за повишение на заплатите в бранша, защото е налице всеобщо овакантяване на експерти. В момента има сериозен дисбаланс сред образованието и културата, сподели пред БНР ръководителят на Сдружение " Български музеи " Борис Хаджийски.

" Едно 50-процентно нарастване на средствата за музеи и художествени галерии ще може да се употребява за модернизиране на материално-техническата база на музеите и галериите, главно експозиционни зали и фондохранилища, защото ние изоставаме в това отношение. Музеите и галериите опазват и съхраняват над 8 млн. движими културни полезности. Бихме желали те да бъдат обгрижвани по най-хубавия метод, а това става със съществени вложения. Бихме желали да модернизираме и нашите експозиционни зали ", сподели той.

Другото искане е за повишение на заплатите, добави Хаджийски. По думите му тези пари ще са с цел да се навакса изоставането през годините за тези служащи. 

" Имаме уверението, че ще бъдат увеличени стандартите ", сподели още той за срещата им с финансовия министър Асен Василев. Борис Хаджийски беше безапелационен, че не са съгласни с вероятно " мизерно нарастване "  на стандартите на българските музеи. И добави: " Ние сме пазители на паметта на нацията. Ние сме пазители на националната еднаквост. И тази национална еднаквост би трябвало да се пази с всички сили. Това е положително за всички нас ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР