Мемориалният комплекс Братска могила става сцена на провокативния проект Pure

...
</TD
>Мемориалният комплекс Братска могила става сцена на провокативния проект Pure
Коментари Харесай

Вижте какво направиха на Братската могила в Пловдив

Мемориалният комплекс " Братска могила " става сцена на провокативния план Pure Plovdiv на българо-френския образен актьор Християн Бакалов. Официалното разкриване на инсталацията е в събота, от 18 часа. На него ще участва изтъкнатата българска антроположка Ралица Герасимова, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

За историята на комплекса описа доктор Видин Сукарев, началник на научната група в Регионалния исторически музей в Пловдив. " Това е мемориал, който има както художествена, архитектурна, историческа стойност и си коства да бъде поддържан " - сподели той.

Един от създателите на скулпторите е професор Любомир Далчев, чиито произведения се имат от редица международни музеи. Фактът, че Пловдив има негови неща е почтено за почитание, напомни шефът на Историческия музей Стоян Иванов. Със средства на музея и на общината се усъвършенства средата към и в комплекса. Реално това е първият монумент на Съединението, преди паметника на пл. " Съединение ".

Братската могила постоянно е била в областта на интереса на сектор " Култура " по отношение на това какво да вършим с нея, с изключение на, че желаеме да я възстановим. За нас беше доста значимо да се позовем на една от задачите, които Пловдив има като първата българска европейска столица на културата и тя е посредством преосмисляне на пространствата посредством изкуство и просвета, съобщи заместник-кметът по просвета, археология, туризъм Пламен Панов. 

Обектът към този момент има видеонаблюдение, тъй като цветните ленти отвън и вътре в комплекса непрекъснато са били обект на нападения на вандали. Следващата година ще стартира поетапно възобновяване на скулптурните композиции, като до края на 2023 година шефът на Историческия музей би трябвало да е подготвен с финансовия план за нужните средства.

Творецът Християн Бакалов призна, че е благополучен, че е съумял да осъществя инсталацията. От друга страна е тъжен, тъй като 1 километър от 4-те километра на Гребната база са вандализирани, не съществува и инсталацията пред Младежкия център, част от лентите пред и вътре в Братската могила също са били унищожени. Все още се двоуми дали в деня на пърформанса в събота самият той да не разреже лентите. 

" Когато не оценяваме монументи на културата, архитектурните монументи и изкуството, когато ги вандализираме, значи, че не ги заслужаваме " - разяснява Бакалов. Самият той си купил оръжие, тъй като пазил инсталацията няколко нощи. " В един миг ми писна да пристигам всяка заран и да виждам всичко разрушено и си купих револвер за самозащита. Аз, който постоянно съм бил срещу насилието, най-сетне се снабдих с револвер. Той е с гумени топчета, само че ми споделиха, че дупчи талашитена врата от 10 метра. Не съм го употребявал и се надявам да не го употребявам " - показа създателят.

Част от доброволците на Младежки център - Пловдив са взели участие в подготовката на инсталацията. " Това, което се опитваме да вършим в Младежкия център, е през разнообразни прекарвания да преглеждаме разнообразни тематики. Благодаря на Християн, че се докоснахме до магията на цветните му ленти " - сподели Калина Дамянова.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР