Малко известен факт за жителите и гостите на Пловдив е,

...
</TD
>Малко известен факт за жителите и гостите на Пловдив е,
Коментари Харесай

Малко известен факт за жителите и гостите на Пловдив

Малко прочут факт за жителите и гостите на Пловдив е, че една от улиците в Стария град носи името на надарен съгражданин и популярен български театрал - проф. Крикор Азарян. На днешния ден се отбелязва 90 години от рождението му.

Роденият на 15 март 1934 година Азарян приключва Арменското учебно заведение в града. През 1966 години приключва постановка при проф. Сашо Стоянов във ВИТИЗ " Кр. Сарафов ".

В интервала от 1966 до 1969 Азарян е работил в " Драматичен спектакъл Пловдив - Н.О. Масалитинов ".

На сцената на пловдивския театъра малко преди 70-годишният си юбилеен театър " О, Коко, къде си? ", той получава купата Почетен жител на Пловдив. Признанието проф. Азарян получава за приноса си към културата и театъра на град Пловдив.

Великият режисьор споделя, че е съумял да се опази от злото с помощта на това, че е пловдивчанин.

" Две неща са ме създали подобен, какъвто съм. Първо, че съм арменец и нося гена на един измъчен народ без татковина. И второ, че съм имал щастието да се родя в Пловдив. Много обичам този град. Това не са празни лафове, тъй като моето детство беше приказка. В Стария град, към Хисар капия, полето е енергийно. В руините, могилите, старите къщи от Възраждането бродят духове. Но Балканите носят своите исторически обременености. ", споделя той.

Крикор Азарян е пример в театралните среди. Подходът и метода му на преподаване и до през днешния ден дават позитивно отражение измежду хората на изкуството в България.

Избрахме няколко от крилатите му изречения свързани с театъра.

" Талантът намира метод да се изрази даже в най-неуютната среда. "

" Тази игра /театъра/ става с взаимна обич и религия. Колкото повече обич и религия, толкоз повече креативна полуда и наслада от процеса. А за това са нужни актьори, прочувствено възбудими и заразителни. Актьорството не е за темерути и дебелокожи. "

" Смъртта настава тогава, когато публиката престане да реагира и ръкопляска. "

Маестро Азарян е дал звезден тим от голям брой превъзходни актьори на българската аудитория, като Койна Русева, Лилия Маравиля, Албена Колева, Стефан Вълдобрев, Камен Донев,  Ева Тепавичарова, Невена Бозукова, Стефка Янорова и други.  

Паметна плоча на режисьора Крикор Азарян е открита през ноември 2011 година в Пловдив. Автор на релефа е пловдивският ваятел от арменски генезис Петко Иванов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР