Кметът на Бургас изпрати писмо до Министерството на здравеопазването, в

...
</TD
>Кметът на Бургас изпрати писмо до Министерството на здравеопазването, в
Коментари Харесай

Кметът на Бургас писа на министъра на здравеопазването за Кръвния център

Кметът на Бургас изпрати писмо до Министерството на здравеопазването, в което показва подготвеност за пускане на процедурата за откриване на Районен център по трансфузионна хематология в Бургас.

Според Закона за лечебните заведения, нови районни Центрове по трансфузионна медицина се разкриват от страната по предложение на министъра на опазването на здравето. С писмото Община Бургас, РЗИ Бургас и УМБАЛ Бургас показват ясна подготвеност за предприемане на нужните дейности, съгласно напътствията на министъра на опазването на здравето, оповестиха от Община Бургас.

В осъществяване на постигнатите договорености и извършените досега диалози с Министерството на здравеопазването се дава информация за съществуващото в структурата на УМБАЛ Бургас Отделение по трансфузионна медицина, както и за основаните условия за откриване на Районен център на територията на Бургас.

ОТХ Бургас сега е част от УМБАЛ Бургас АД и се обитава в постройка - благосъстоятелност на болничното заведение. Тя е в недобро положение и се нуждае от главен ремонт за основаване на условия, отговарящи на медицинския стандарт по трансфузионна хематология и на модерната медицина. Със средства на Община Бургас е създаден механически капиталов план за главен ремонт на обособена постройка, също благосъстоятелност на УМБАЛ Бургас, в която да бъде основан бъдещият Кръвен център, с цел да се отговори на условията на медицинския стандарт и Правилника за устройството и активността на центровете за трансфузионна хематология.

В писмото се показва още, че съществуващото поделение и неговият екип, както и създаденият капиталов план са добра основа, на която да бъде построен областен Център по трансфузионна хематология в Бургас.

Създаването на нов Районен център по трансфузионна хематология е от изключителна значимост освен за общините от област Бургас, а и за всички общини от района. През последните години в Бургас бяха разкрити доста нови частни лечебни заведения, което докара до съществено увеличение каузи на хирургичните и реанимационни кревати. През 2026 година би трябвало да стартира работа и изграждащата се сега общинска Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания " Св. Анастасия “.

Новият кръвен Център ще отговори в оптималната степен на повишените условия от кръв и кръвни съставки на всички тези лечебни заведения в Бургас и района, ситуирани в огромната си част по бреговата линия на Българското Черноморие, както и на дейното увеличение на популацията на огромна част от общините в дейния туристически сезон от май до октомври.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР