Къща паметник на културата, в която се е сгодил Васил

...
</TD
>Къща паметник на културата, в която се е сгодил Васил
Коментари Харесай

Продават къщата в Пловдивско, където Левски се е сгодил

Къща монумент на културата, в която се е сгодил Васил Левски, е поставена на тезгяха! Тя се появява в разнообразни уеб сайтове за продажба на парцели.

Къщата на Чорбаджи Вълко се намира в средногорското село Свежен. В Аджар, както е остарялото му име, през есента на 1871 година идва, с цел да основе революционен комитет, самият Васил Левски.

Мястото не е определено инцидентно, тъй като локалните поданици имали статут на дервентджии - да бранят планинския проход, в който е сгушено селото. Те имали право да носят оръжие и по тази причина Апостола решил, че мястото е уместно с изключение на за скришен комитет и за основаване на склад и даже фабрика за оръжие за бъдещото въстание.

Освен това Левски е бил трети братовчед с даскал Гено, бащата на полк. Владимир Серафимов, прочут като Освободителя на Родопите. Семейство Серафимови също са прочут жанр в Свежен и Дякона постоянно се отбивал и при тях.

Обичайно, когато пристигал в Аджар, отсядал в къщата на кмета Чорбаджи Вълко, който бил отдаден в революционните каузи. За да се прикрие същинската причина за визитата на младия пътешественик, който в действителност бил Апостола, хитрите му ятаци измислят оправдание - че непознатият е пристигнал да си търси младоженка. Така той е благоприятен за локалната хубавица Гена Бонина, като точно Чорбаджи Вълко ги сгодява. Напук на тайните конспирации годежът за знамение и приказ се случва пред очите на няколкото хиляди поданици на Аджар, тогава културен и образован център.

Впоследствие Левски отпътува, с цел да продължи с революционната си активност до залавянето му в Къкринското ханче и до оня вторник, в който реализира безсмъртието. Годеницата му живее и след Освобождението. В началото на XX век младият юрист от селото и по-късно прочут арбитър и прокурор Спас Капелков, се заема със задачата да издейства от Народното събрание национална пенсия за Бонина.

Къщата на Чорбаджи Вълко и до през днешния ден пази загатна за тези дни. Въпреки славното й минало притежателите й са подготвени да се разделят с нея против 60 хиляди евро. В част от офертите е упомената цена от 117 350 лева Сградата е 100 квадрата, а дворът - половин декар. Имотът се намира в долния завършек на брезовското село. Къщата е издигната доскоро повече от 200 години - през 1821 година, макар че съгласно някои източници тя е вдигната даже по-рано - в края на XVIII век. По това време селото има към 1500 поданици, а в навечерието на Априлското въстание те са двойно повече. Тогава в Аджар има към 1200 къщи.

При потушаването на въстанието башибозук подлага локалните хора на ужасяваща сеч, а селото е опожарено. Оцеляват малко къщи, а след Освобождението жителите се завръщат и построяват отначало домовете си, като лека-полека възстановяват предходния искра на Аджар.

През зимата на 1987 година Министерският съвет афишира старинната част на село Свежен за архитектурен и исторически резерват, представящ възрожденското културно завещание. В резервата са включени 110 обособени архитектурни обекта - главно къщи, както и елементи от общата инфраструктура. Пет от обектите са регистрирани като културни полезности с национално значение, останалите са с локално значение. В годините на демокрацията обаче доста от паметниците на културата се срутват. И през днешния ден притежателите на някои от оживелите прелестни къщи се жалват, че едвам съумяват да ги поддържат, а страната по никакъв метод не им оказва помощ в опазването на историческото завещание.

Подобен е казусът и с къщата на Чорбаджи Вълко. Допреди години в нея живеят негови наследници, само че от известно време тя е изоставена. От фотосите, пуснати в уеб страниците за продажба, се вижда, че евентуално покривът е поддържан и не е протекъл и страхотният й възрожденски интериор е непокътнат. Без стопани обаче тя е изоставена на волята на времето и е застрашена от ориста на към този момент срутилите се къщи от архитектурно-историческия резерват.

От Хаджи Димитър до Зукърбърг

От Хаджи Димитър до притежателя на Facebook Марк Зукърбърг стига славата на село Свежен. В покрайнините му, на връх Кадрафил, е гробът на революционера. Сведенията сочат, че раненият на Бузлуджа челник е пренесен от четата си на Кадрафил. Там дни наред локални овчари му носят храна и вода, преди да издъхне. И до през днешния ден паметта на Хаджи Димитър се уважава всяка година при започване на август с възстановка.

За историческото, само че и съвременно село Свежен схваща даже Марк Зукърбърг. Преди няколко години локалният юноша Боян Бенев, който работи зад граница с огромните компютърни компании, кани в селцето някогашния сътрудник на Зукърбърг Декс Торик-Бартън. Двамата изследват по какъв начин интернет въздейства на дребните обитаеми места. А там има какво да видят - читалището печели планове за доставката на книги, компютри, а локалните баби се образоват да боравят със обществените мрежи, с цел да поддържат връзка с околните. Така Свежен се прочува като " селото на бабите с таблетите ". Когато Торик-Бартън споделя тази история, отбелязва Зукърбърг, който отвръща: " Интересна история, благодаря, че я показа ". Така свеженци стартират да се надяват, че милиардерът може да прояви интерес и да пристигна при тях, а за какво не и да им стане комшия. Покрай медийния интерес Свежен става и " селото на Зукърбърг ", припомня
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР