Изключително добра театрална 2023 година е изпратил Драматичен театър Никола

...
</TD
>Изключително добра театрална 2023 година е изпратил Драматичен театър Никола
Коментари Харесай

Близо 30 хиляди души са посетили благоевградския театър миналата година, но голям наследен дълг му пречи да се развива още по-добре, според директора Мачева

Изключително добра театрална 2023 година е изпратил Драматичен спектакъл " Никола Вапцаров “ – Благоевград, сподели в изявление за предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “ Маргарита Мачева, шеф на културния институт. По думите й след Коронавирус – 19 са били вложени доста старания, с цел да може публиката да се върне в театралния сезон.

" Имаме 176 представления при близо 30 хиляди фенове за 2023 година, което е съществено достижение за нашия спектакъл. До колото си припомням през 2019 година, която беше най-силна за нас, а и за останалите театри, имахме към 20 хиляди фенове. Сравнено с предходната година бележим забележителен растеж. Направихме доста забавни спектакли с Веселка Кунчева и Стайко Мурджев. Мисля, че предходния сезон беше доста мощен за нас “, разяснява тя.

Според Маргарита Мачева благоевградският спектакъл се нарежда извънредно добре на фона на останалите отвън столични театри.

" В последните години имаме доста номинации, селекции за фестивали. Всъщност съвсем нямаме заглавие, което да не е оценено от фестивал или премия, т.е. има една критическа рефлексия, която отвън нашата преценка, споделя че се оправяме доста добре. Много се веселя, че съумяваме с високо изкуство и блян към високо изкуство да пълним салоните, което е показателно “, акцентира тя.

Голям завещан дълг, насъбран от предходни управления на театъра, и до през днешния ден продължава да основава проблеми пред управлението на културния институт. Маргарита Мачева изясни, че към днешна дата към момента няма развиване по този въпрос.

" В обстановка на инфлация и след Коронавирус – 19 театърът претърпя сложни години и в действителност голямото нарастване на приходите от билетите не стига да си покрием разноските за настоящата година. Хубавото е, че не сме нараснали този минус, което на елементарен език би означавало, че в случай че нямахме този дълг щяхме да сме на плюс и театъра щеше да е в доста по-добро финансово положение. За страдание този дълг тегне над културния институт и е извънредно време Министерството на културата да вземе ограничения за този спектакъл, тъй като за разлика от други, ние не усилваме недостига си, а го задържаме на същото равнище или го топим със напълно малко, което значи, че работим добре по в този момент настоящата методика и то с качествени спектакли. Крайно време е този недостиг да бъде отстранен или да ни се дадат условия, по които да работим за премахването му “, разясни Маргарита Мачева.

Тя добави, че съгласно последната информация, с която разполага, към този момент се работи по изработването на нова методика за финансирането на театрите в България. " Аз няколко пъти съм повдигала въпроса за нашия недостиг и на последната среща с министъра се даде обещание, че ще се откри решение “, изясни тя.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР