Интервю в предаването Цветовете на Пловдив на Радио Фокус с

...
</TD
>Интервю в предаването Цветовете на Пловдив на Радио Фокус с
Коментари Харесай

Директорът на Природонаучния музей в Пловдив: Можем да заведем нашите посетители до всяка точка на Вселената

Интервю в предаването " Цветовете на Пловдив " на Радио " Фокус " с шефа на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров , за единствения в страната обществен дигинален планетариум и трети в Европа с опция за прожектиране на филми в 3D формат.

Г-н Тодоров, в Пловдив се намира единственият в страната цифров планетариум и той е във вашия музей. Разкажете ни повече за него!

Всъщност това е първият обществен цифров планетариум в страната, който отвори порти през 2015 година Вместимостта е 50 места, диаметърът на купола е 8 метра и разполагаме с доста съвременно оборудване, което прожектира изображението върху този купол. Това е една система с лазерни прожектори, които дават много реалистично изображение върху самия купол. Разполагаме към 10 разнообразни кино лентата, най-вече на галактическа тема. Това, което ни отличава от останалите планетариуми, множеството в Европа е, че нашият има опция за прожектиране на филми в 3D формат, надлежно имаме закупени очила, с които посетителите могат да следят нашите 3D филми. Единственото заглавие, което имаме за момента е един филм на National Geographic, който се споделя “Морски чудовища ". За страдание тази година изтече лиценза на този филм, с който посрещахме нашите гости в 3D изображенията и сме планували да закупим нов филм. Тази година програмата е да прибавим в нашите заглавия и филми, които са подобаващи по-скоро за по-малката ни публика, за деца от 5 до 8 години.

Интересно и любопитно е по какъв начин си осигурявате филмите? Не е ли прекомерно скъпо това? Кажете, кой ви оказва помощ в този развой?

Да, фактически филмите стартират от да кажем 5000 $ или евро, в този порядък и нагоре, зависи към този момент от заглавията, от самите филми. Ние си закупуваме и лиценз от производителите в границите на 3-5 години, зависи от ценовите условия, които ни бъдат предоставени. След като ги закупим ги дублираме на български, тъй като те са с британско аудио. Последните няколко кино лентата са ни дублирани от актьора Иван Юруков, който доста ни оказва помощ в това направление.

Но и това става против хонорар, въпреки всичко?

Да. И откакто ги дублираме, към този момент са подготвени да бъдат част от нашия лист със заглавия.

И в действителност кой ви оказва помощ? Само на лични доходи ли разчитате?

Да. Всичко е със лични доходи. Бих споделил, че държим рекордна посещаемост и като доходи, и като брой гости, което в действителност ни дава опция да прибавяме от ден на ден нови и нови детайли в експозицията си. Не единствено планетариума, февруари месец в този момент ще открием първият в света мразовит експозиционен аквариум. И всичко това, което вършим, е със лични средства. Така, че при започване на годината планираме дейностите, които сме планували да се случат. То, несъмнено, в течение на времето през годината се случват още доста други инцидентни неща. 

Кажете, какъв е ползата към планетариума особено, на каква възраст са посетителите?

Подходящ е за деца, да кажем над 6-7-8 години, тъй като имаме такива филмчета, които са по-общообразователни с планетите от Слънчевата система и те са показани сносно образно. Така че основават у децата едно чувство за реалистичност и излизат от залата с едно възприятие на еуфория.

Превъзбудени....

Задоволство, превъзбудени, т.е., излизат с усмивка от там. Сега под тази възраст, сега работим тази година да подсигурим интереса и на по-малките деца, има такива филми, които са готови за планетариум. В случая тук би трябвало да отбележим, че доста мъчно, има доста малко компании в света, които създават такива филми за фул дом, за цялостна куполна прожекция, тъй като те не са в право изображение, в плоско изображение, ами в цялостно куполно. Бяхме спечелили един план към Европейската галактическа организация за производството на два кино лентата. Близо 100 000 лв. костват да бъдат направени тези филми. Те към този момент са подготвени и са част от нашата стратегия. Тези филми са направени особено за нашия планетариум и ние имаме авторските права да ги разпространяваме на трета страна против съответния контракт за лиценз.

А кой е авторският екип на филмите?

Авторският екип е в действителност водещата компания, която създава такива филми, една гръцка компания, сега не мога да ви кажа тъкмо по какъв начин се споделяше името. Мацутопулус мисля, че се споделяше индивидът, който е създал филмите. Така че взаимно с тях и експерти, които са от Българска академия на науките (БАН) И доцент Камен Козарев, който е нашият водещ фактор в професионалното направление на астрономията тук в музея. Той е част от нашата неправителствена организация “Приятели на Природонаучния музей " и доста ни оказва помощ за всичко, което се случва с планетариума и всички действия с астрономията.

Филмът, който е изработен за вашия планетариум е на английски и той   ще се популяризира по света, нали по този начин?

Да, да, тъкмо това е. Имаме към този момент планетариуми, последно от Казахстан го бяха закупили кино лентата. Така, че нашите филми към този момент се прожектират и в международните планетариуми.

Добре, да разкажем малко за слушателите, които не са идвали в планетариума, каква е ситуацията там? И какво изпитват посетителите, когато влязат?

За нас това е доста значимо, какво ще изпитат когато влязат. Какво ще изпитат, когато седнат на седалките. Как тъкмо ще бъде показано. Куполът както ви споделих, е с диаметър 8 метра, залата е с приглушена светлина и по периферията на купола сме поставили една система като изкуствено небе, което като загасне всичко и те по този начин имат встъпление в това, което ще им се случи по време на прожекцията. Усещат, че са в галактическото пространство. След това служителят, който води прожекцията, показва на посетителите къде се намират, кой филм ще гледат, къса информация за музея. След това вършим към 10-минутно показване на обстановката, на нощното небе сега, каквото се намира - със звездите към нас, нощното небе напролет, есента, според от сезоните сменяме визията. Така че посетителите могат сега да схванат каква е обстановката на звездите към нас.

В действително време, да.

В сегашния миг, да. Защото има един надлежно облак, от който непосредствено можем да смъкваме разнообразни изображения, къси видеа. Той е обвързван непосредствено с НАСА. Всяка година ние си заплащаме абонамент, който също не е на ниска цена, в границите на към 5000 $ за година, с цел да можем да използваме тази база данни. Така че във всеки един миг ние можем да заведем нашите гости на разходка до Слънцето, до Марс, до всяка една точка на Вселената, която е визуализирана, несъмнено в тази система. И това ни дава много благоприятни условия.

И настрана е 3D въздействието към този момент.

Въздействието фактически е доста “Уау ", изключително с 3D изображенията. Децата пищят, радват се, има доста мощна страст. Защото когато усетят по какъв начин една риба плува против тях и в последния миг минава все едно около тях, страстта фактически е доста мощна.

Да, то и за възрастните е доста въздействащо в действителност.

Да, да и за възрастните, то дори на моменти е доста смешно, тъй като виждаш хората по какъв начин се дърпат встрани, все едно в действителност ще избегнат това, което се движи против тях. Това идва от чувството, тъй като дисплеят в действителност се намира на всички места към тях, не е единствено начело и те са като част от това прекарване.

И пространство. Да, в действителност е хубаво и аз съм го изпитвала. 

Но дано ви попитам за идното. Казахте, че ще бъде открит леденият аквариум, кажете малко повече за това, с цел да го анонсираме!

В началото на предходната година спечелихме един план към фонд “Култура ",  с който беше стартирано построяването на първия в света експозиционен мразовит аквариум. Той съставлява един 12 000 литра, т.е., 12 тона аквариум, който е ситуиран в зала, която прилича ледения пейзаж на полярните ни пояси. Целта беше експедицията на проф. Пимпирев, която пътува предходната година до Антарктида, да се завърне с представители на безгръбначните и рибите от Антарктида. Ние бяхме закупили профилирано съоръжение, посредством което да бъде превозено, посредством кораба “Кирил и Методий "  тези риби. Но тогава имаше някакви механически проблеми и това не съумя да се случи. В момента сме изгладили грешките, които допуснахме тогава и сме дооборудвали кораба с каквото е належащо. И чакаме да се върнат, мисля, че към края на март месец или началото на април се чака да пристигна кораба. Но тъй като аквариумът е по план, който би трябвало да завърши края на февруари месец т.г., ние ще отворим залата, като закупим няколко броя такива огромни омари, които са от регионите на Финландия. Тоест, вместо южни типове ще сложим северни.

Но те не са още пристигнали, по този начин ли?

Ами в понеделник ще дойдат. Ще оставим няколко дни за акомодация, да забележим по какъв начин се случват нещата и в петък ще открием залата.

В петък, само че ще бъде към този момент с тези екземпляри?

Да, като по-късно се чака в края на март месец да бъде допълнена с типовете, които дойдат от Антарктида. И забавното в залата е, че сме поставили една витрина, в която ще подредим представителите от полярните ни области от Северния и от Южния полюс. Пресъздали сме едно ледено местообитание. Аквариумът вътре ще е на температура минус 5 градуса, ще е заледено. Хората ще са на приятна температура от другата страна на едно стъкло, откъдето ще гледат какво се случва в полярните ни области.

Чудесно! Много ви благодаря, постоянно има забавни работи при вас и по тази причина ви търсим толкоз постоянно.

Стараем се, набрали сме инерция и няма да дръпнем обратно.

Събрали сте много младежи при вас, в екипа?

Да, аз по принцип работя единствено с младежи, тъй като това дава някакъв ентусиазъм на развиването.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР