Интервю на Фокус с проф. Федя Николов, началник на кардиологична

...
</TD
>Интервю на Фокус с проф. Федя Николов, началник на кардиологична
Коментари Харесай

Проф. д-р Федя Николов: Без да намалим солта, няма спасение от хипертонията

Интервю на " Фокус " с проф. Федя Николов, шеф на кардиологична клиника в УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив и началник на I-ва катедра по вътрешни заболявания в Медицински университет в Пловдив, за това какъв брой рискова е хипертонията и по кое време сме застрашени от нея.

Проф. Николов, означаваме Световния ден за битка с хипертонията. По този мотив, кажете, какво се прави тук на локална почва сега? Знаем, че има акция, какво е логото тази година на акцията, въобще какво е проведено?

Започваме оттова, че 17 май е Световен ден на хипертонията. Всичко, което се прави е в синхрон със Световната лига по хипертония, Световната здравна организация, Българската лига по хипертония, университетските клиники, каквато е нашата, една огромна акция за премерване освен на хипертонията, само че и на други индикатори, за фокусиране изобщо върху казуса хипертония. Кампанията тази година е най-мащабната за България, организира се във всичките 28 регионални града или 37 местоположения,  стартира още на 7 май, продължава повече от месец и завършва някъде на 3 юни. За Пловдив събитията са две: едното е пред общината, от 10.00 до 16.00 часа, т.е. на 17-и, другото е в събота, когато се надявам, че времето ще е по-хубаво и повече жители си могат да посетят пункта за премерване на артериалното налягане, отново от 10.00 до 16.00 часа. В Кардиологична клиника и в  болница УМБАЛ " Св. Георги “ паралелно всяка година вършим профилактични безвъзмездни прегледи, в нашия кардиологичен кабинет, като авансово пациентите са записани. Върви сега акцията, има задоволително хора, всички ще бъдат прегледани.

Значи има искащи да се прегледат?

О, да, да. Винаги има. Прави се премерване на артериалното налягане със специфичен уред, който регистрира и открива предсърдно мъждене, трикратни измервания, кардиограма, дори и включихме картографа към тази опция, тъй че пациентите, които желаят, ще бъдат относително цялостно изследвани. А другояче, колкото за самодейността, тя е от доста, доста години стартира бих споделил в нашата клиника, ние сме пионери. Сега наподобява толкоз огромна, сякаш нашето място се губи. Но по отношение на научните ползи и посоките на развиване на клиниката този проблем беше дефиниран доста от дълго време, и още от 2010 година започнахме такива акции за премерване на артериалното налягане първо в Пловдив, след това в Пловдивска област, прилежащи области. Над 5000 пациенти сме обхванали, тъй че сме ги анализирали като резултати. Ето какво може да се каже най-общо.

Да, к акви са резултатите, какво демонстрират те?

Тъй като имаме опит, статистически данни от 2001 година за честотата на хипертонията, тогава тя е била 41% единствено. По наши данни тя е към този момент 52% от тези  изследвания за Пловдив. А в този момент, от последните три години на цялостната акция в България, обхващаща 10 000 пациента, се оказа, че от тези, които са пристигнали да си измерят артериалното налягане и са обслужени и прегледани, хипертониците са били 74%.

Това е обезпокоително повишаване!

Да, въпреки всичко това са хора, които идват за да си ревизират кръвното, някои знаят, че са хипертоници, а други желаят да схванат имат ли, нямат ли. Може да се каже, че има лека трендове да са даже повече хипертониците, което повишава още % на това проучване.

Проф. Николов, постоянно ми е било любопитно, хипертонията заболяване ли е, или положение на организма?

Това е малко като стареенето. Както ставният уред наложително стартира след избрана възраст да дава признаци, да се оплакваме от болки по ставите, от изхабяване, по този начин и сърдечно-съдовата система във времето се износва, респективно и честотата на артериалното налягане става по-висока. До каква степен това е патология и норма, ще кажа по-късно, само че факт е, че се подмладява, т.е. не е обвързвано единствено с възрастта, приказваме и за патология. Това, което е несъмнено е, като се изключи че процентът на хипертониците нараства, групата им се подмладява – визира все по-рано и от ден на ден млада възраст, което също е обезпокоително. Другото, което е несъмнено: процентът на следената хипертония, т.е. на тези, които знаят, че са хипертоници и съумяват да възстановяват артериалното налягане, е към 40, т.е. прекомерно дребен – 60% са неконтролирани. И различен доста по този начин обезпокоителен факт също, който е сигурен, е, че от хипертониците 1/3 не знаят, че са хипертоници. Това е още по-тревожно, т.е. те живеят умерено с чувството, че са с обикновено артериално налягане. И в тая връзка въпросът е: какво вършим? Най-лесното е да кажем: да мерим артериалното налягане.

Да, само че в случай че един път си измериш кръвното и ти покаже, че е високо, това значи ли, че към този момент си хипертоник?

Ами, има си стандарти за премерване на артериалното налягане. И би трябвало да се каже следното: в никакъв случай от едно еднократно премерване не се вършат изводи. Трябва да създадем най-малко три измервания, да осредним цената, в три разнообразни интервала от време, с най-малко една седмица разлика - две от обособените измервания. Така че трикратно премерване, през интервал от една-две седмици по три пъти, и когато осреднените стойности са над 140 на 90, да - към този момент може да се каже.

А по какъв начин смятате, за какво актуалният човек неглижира този проблем?

Първо, самото положение е безсимптомно дълго време, то не дава признаци. Никой, половината от хората не обичат да подхващат нещо, в случай че по този начин очевидно са здрави, това е логика на психиката. Второ, заради неинформираност. Точно това е една от задачите на тези акции – да осведомяваме хората, да знаят, че това е сериозен проблем, тъй като най-малко трикратно усилва риска от инфаркт, от инсулт още повече. Начинът на живот и профилът на актуалния човек, по този начин множеството цялостни, обездвижени, има несъразмерна приложимост на сол, а тя е главен консервант.

" Фаст фууд " също по този начин, бързата храна?  

Да, бързата храна, само че и солта, която е главен консервант, тя е просто във всички артикули. В това отношение има огромни злоупотреби и сигурни предпоставки за повишение % на артериалното налягане.

Кои хора визира към този момент казахте, само че вие казахте, че пада и възрастовата граница. От какъв брой до какъв брой години въпреки всичко е тази граница на засегнатите, които може да се диагностицират като хипертоници?

Понеже ние обслужваме пациенти над 18-годишна възраст, не е учудващо да има хипертоници във всяка една възраст. Има и млади хипертоници.

Колко да вземем за пример са най-младите?

Има и 20-годишни. Но правилото е, когато са доста млади, когато е прекомерно рано, би трябвало да се търси вторична причина за болестта, някаква съществена болест. Групата на тези вторични хипертонии е доста огромен: ендокринни, бъбречни, неврологични, метаболитни и лекарства, доста неща могат да причинят вторична хипертония. Но онази, за която приказваме – хипертоничната болест, тя е в 95% от случаите.

Кажете ни, по кое време човек би трябвало да потърси доктор? Какви са признаците, които би трябвало да те накарат да потърсиш лекарска помощ?

Първо, дано да си купят уред. Както имаме тв приемник, както имаме домашен уреди, по този начин и това е наложителен признак за всяко едно семейство и за всеки един човек: уред за премерване на артериалното налягане. И аз почтено давам образец с автомобила: както си гледаме манометъра за маслото, в действителност мерим равнище на масло, антифриз, гуми, и сме доста по-грижовни за автомобила, и надлежно в случай че има отклонения, доста се тормозим, по този метод би трябвало да се отнасяме и към човешкото сърце и към стойностите на артериалното налягане. Нека да имаме един уред, който да е електронен и да не е на китката. Но, желая да обърна внимание, че апарати за премерване на китката не са информативни, не се предлагат, а единствено на предмишницата. Електронен, прекрасен, първокласен уред, няма да вършим реклама на апаратите, само че да е първокласен. И надлежно, от време на време един човек като е здрав, прав, най-малко един път в месеца да го мери, с цел да знае сигурно, че е обикновено. Защото аз неслучайно споделих първоначално, че няма признаци, огромна част от засегнатите нямат недоволства. Те идват за първи път с затруднения. Или, признаците са доста дискретни: леко главоболие, изтощеност, която минава. И по тази причина е толкоз рисково, тъй като първо е рисково положение, второ е безсимптомно, и идват пациентите с затруднения.

И какви са тези затруднения да кажете? 

Ами, не е доста прелестно да приказваме за тях, още повече, че те са тежки, че България е на едно от водещите места по тези затруднения, изключително на инсултите. Най-тясна е връзката на артериалното налягане с мозъка, мозъчния инсулт, сърцето, бъбреците, очите. И ние, като кардиолози, при нас идват с затруднения от страна на сърцето. Но това са така наречен " прицелни “ органи на хипертонията, които най-силно се засягат, и надлежно тези затруднения, аз ви споделих са инсулт, инфаркт, сърдечна непълнота, ритъмни нарушавания, към този момент във връзка с очите има зрителни нарушавания, кръвоизливи, относително тежки бъбречни затруднения, като бъбречна непълнота, все данни за засягане на така наречен " таргетни “ органи.

Хипертонията наложително ли се лекува с хапчета, или има някакъв различен вид, по който може да се лекува това положение? С храна, да вземем за пример, може ли?

Ами, незабавно ще кажа, за тези по-младите и стимулирани хипертоници, аз тях ги обичам най-вече, тъй като те спомагат най-вече на лекаря. Аз персонално, по принцип не обичам да изписвам доста медикаменти, и в тая връзка е допустимо хипертонията първоначално да се лекува немедикаментозно. Но първо, би трябвало да е начална, и второ, да е стимулиран пациентът, тъй като ограниченията, които се предлагат, са обикновени, само че доста сложни.

Като да вземем за пример, да почистим от сол храната, може би?

Да, в случай че почнем от солта, това е първото, солта. Без да съкращаване солта, няма избавление. Но това е доста мъчно. Както споделих, солта е главен консервант, и в тая връзка би трябвало да се лишим от храни, като салами, сиренето би трябвало да се обезсолява, да не се поставя сол в гозбата, това на някой ще му се стори еретично, тъй като няма да е вкусно, само че това се компенсира с кисело - с лимон, оцет.

Точно по този начин, да.

Освен това, това е образование на усета. Ако свикнеш с безсолното, нас ще ни нервират храни след това, които са малко солени, т.е. ще станем доста чувствителни към наличието на солта. Това би трябвало да е образование на усета, и освен на обособения човек, ами на семейството: хората, които живеят в една къща, т.е. да се готви безсолно. Оттам нататък към този момент всеки може да компенсира по личен метод. Второто е тежестта: просто, само че комплицирано. Колко хора могат да отслабнат и на каква цена? 10 кг редукция на тежестта с 4-5 мм може да ви намали артериалното налягане, т.е. вие да влезете в границата на нормата. Трето е физическата интензивност. И то не става въпрос за това някой да споделя: " Аз съм ловджия и вървя доста на лов, доста съм деен “. Това е малко като анекдот, само че по този начин дават отговор. Инцидентните тренировки, като усилия  един път седмицата, не влизат в тая категория. Физическата интензивност се схваща през множеството дни, в случай че е допустимо всички дни от седмицата, или два дни най-вече да пропуснем, най-малко пет дни, 30 -35 минути динамично натоварване с периодичност на пулса, който може да се мери, малко под оптималната. За всяка възраст има оптимален пулс. Бих споделил 110 някъде, айде по този начин да не усложняваме нещата, 100-110, без рисково натоварване, само че динамично. Не бодибилдинг...

Или, бягане интензивно?

А, тичането, аз него ще го дам като най-хубавият образец за физическо натоварване. Но не кросове и маратони, ами 5 км всеки ден за 40 - 45 минути.

Това са доста потребни препоръки, които ще оказват помощ. 

Другото е плуване, само че то е мъчно налично както и да го погледнете. Алтернативата на бягането е велоергометъра, който може да бъде подложен на тераса, на една ръка разстояние. И в случай че в това дъждовно време вие не може да тичате, просто ще карате велоергометър. 20-30 минути ще въртите колелото, това е изцяло задоволително. И четвъртото е алкохолът. Нали, приказваме да няма несъразмерна приложимост. Може да си пийнеш, има си някаква позволена граница там 50 грама концентрат, което почти е консенсусно, без да имаме противопоказания, като чернодробни увреждания, това е възможно. Но не приказваме за хроничната приложимост, която е битов табиет на доста българи.

Злоупотребата с месо, т.е. веганството целесъобразно ли е, тъй като някои хора стигат и до крайности?

Крайностите не са за препоръчване. Но сякаш е по-добре е да злоупотребявате със зеленчуци, в сравнение с с месо.

И плодове надлежно.  

 

Така, че веганите са по-малко хипертоници. Такова е моето усещане.

Кога въпреки всичко хората стигат до вас, до кабинета ви?

Ами чухте: когато има затруднение, или когато се открие хипертонията и желаят, имат потребност от съвет.

Но тъй като ме питахте за лекуването, а това беше първата част, нали, в случай че това не помогне в границите на 3-4 месеца, има пациенти, които 10 години си управляват кръвното.. Значи, това става подобен табиет, то освен табиет, ами той го включва в обмяната, метод на живот, изключително свързвано с бягането, с физическата интензивност, че когато спре, той става нервозен след 2-3 дни. Това е метаболизъм, това е философия, само че това е и метод на живот. Но това оказва помощ първоначално. При всички случаи оказва помощ и при тези, които към този момент стартират да пият медикаменти, тъй като медикаментите ще бъдат по-малко.

Има ли случаи, проф. Николов, в които един пациент е диагностициран като хипертоник, пил е медикаменти в продължение на 10 години, и изведнъж  взема решение радикално да промени метода си на живот - с храна, с двигателна интензивност, та може ли той да отстрани медикаментите?

Ами, не би трябвало да го обезкуражаваме, първо. Второ, тази хипертония към момента би трябвало да е лека форма, да няма органни промени.

Т.е. сърцето да не е наранено?

Сърце, бъбреци, аз ви споделих. И тогава, това наподобява доста оптимистично. Но аз не бих дал един % на този вид, естествено под наблюдаване. Трябва да стане коренна смяна при него, което той  не го е направил 10 години, само че въпреки всичко... Много, доста значимо е, което желая да кажа, тъй като ме попитахте за времето, годините и така нататък, само че хипертонията е за цялостен живот. Лекарствата се пият и при обикновено артериално лягане, това би трябвало да се знае.

Има опасности, в случай че се спре, по този начин ли?

Ами такава е заболяването. Тя е личима, само че с медикаменти. В смисъл, колкото и банално да звучи, само че когато сме почнал към този момент, това излиза малко като несъгласие на вашия въпрос, т.е. доста по-рядко, доста по-трудно е да останем без лекарство, само че тая опция не се изключва. Общо взето,започнем ли лекуването, по разпоредбите, всичко друго е изчерпано, приказваме за немедикаментозните средства, през който интервал, който не е оказал помощ задоволително. Започнем ли медикаментите, те са за цялостен живот. И е доста нездравословно,  някой споделя: " Ами аз ги изпих, свършиха ми. Кръвното мИ е обикновено “, някои вземат решение, изобщо не се обаждат, други " Какво да вършим? “, ние просто не го предлагаме, няма по какъв начин. Практиката демонстрира, че няколко дни, или седмица човек може да е с нормално  артериално налягане, само че то се повишава отново.

Ако позволите, един малко персонален въпрос! Виждам, че сте в съвършена форма. Какво персонално вие вършиме, с цел да нямате този проблем, допускам?

Спортувам. Старая се да спортувам всеки ден, може да не е задоволително. И другото е, че съблюдавам някакви диетични правила, и по този начин. Но това не значи, че не пия медикаменти за кръвно.

Така ли?

Оставям въпроса по този начин мистериозен.

Добре.

Почти отговорих. Така че…

Какво да кажем на хората, къде да ви потърсят, по какъв начин да стигнат до вас?

Ами в интернет имаме координати на клиниката, лични. Голяма част от сътрудниците имат изнесени кабинети, където работят по Здравна каса, т.е. с направление, гратис, за това става въпрос, общодостъпни са. Ние не затваряме вратите на никой, елементарно откриваеми сме и дружелюбни, подготвени да помогнем. Това е същността на лекарската специалност. Аз мисля, че множеството сътрудници са такива.

В България има ли положителни кардиолози?

О, да. Навсякъде. В Пловдив, в цяла България. Технологично са на доста високо равнище, т.е. като умения, като благоприятни условия, като съоръжение, като инсталация. Не се сещам нещо, което се прави по света, да не се прави в България. Говорим като размер – може да е по-малко, може да се единични центрове, може да е труднодостъпно, само че се прави.

Благодаря ви за това изявление, проф. Николов!

Благодаря и аз!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР