Група от 11 журналисти и популярни блогъри, членове на Световната

...
</TD
>Група от 11 журналисти и популярни блогъри, членове на Световната
Коментари Харесай

Заместник-кметът Пламен Панов посрещна журналисти 

Група от 11 публицисти и известни блогъри, членове на Световната федерация на публицистите и писателите в туризма – FIJET, посети Пловдив в интервала 15-18 септември. FIJET е най-авторитетната организация на професионални публицисти, пишещи на тематика " Култура и туризъм “ по света, с над 700 членове от повече от 30 страни. През 2016 година, Пловдив бе почетен с влиятелната интернационална премия на FIJET “Златна ябълка “, като самопризнание за интернационалния престиж, който градът има като туристическа дестинация.

Сегашната аудиенция на публицистите бе осъществена посредством Българската асоциация на публицистите и писателите по туризма (АБУЖЕТ), а мотивът  бе 4-тото място за  " Най-добра европейска дестинация “ за 2022 година, което Пловдив спечели  в ранглиста на особено подбрани европейски градове, с богато културно-историческо завещание, резистентност и качество на живот, проведена от водещия уеб страница за туризъм в Европа - EuropeanBestDestinations.com.

Припомняме, че градът ни премери сили с 19 международно известни дестинации в 13-то издание на влиятелната ранглиста. Пловдив бе единственият български град, който взе участие в конкуренцията и бе подложен в конкуренция с Лондон, Рим, Виена Истанбул, Атина, Прага и други Пловдив е определен на 4 място с 51 024 гласа. Общо акцията е събрала 528 069 гласувания от 182 страни и повече от 100 000 споделяния. 56 % от всички гласове са пристигнали от Европа, а останалите 44% - от страни отвън Европа.

В обособените категории Пловдив завоюва първото място за " Най-добра културна дестинация в Европа 2022 “, " Най-романтична дестинация в Европа “ и " Най-добра винена дестинация в Европа “. Пловдив е номер едно и в още една ранглиста на European Best Destinations – за " Най-добрите дестинации в България “.

Групата от 11 публицисти от  FIJET включваше представители на медии от основни за града пазари. Участваха блогъри от Австрия, представители на медията Сигма медия груп (Sigma Media Group) от Гърция, репортери на обществени и печатни испански медии от Испания, Кипър, Словакия, ТВ Румъния (TV Romania), Радио-Телевизия Сърбия (RTS), Турмаг магазин (TOURMAG Magazine), ТВ канал – Хърватска (TV channel Croatia).

На специфична конференция през втория ден от програмата, състояла се в обновената постройка на Градската художествена изложба на ул. " Съборна ", заместник-кметът по " Култура, археология и туризъм “ срещна гостите с позитивите от присъединяване на Пловдив в състезанието.

Така да вземем за пример Пловдив е рекламиран като четвърта най-популярна за посещаване дестинация през 2022 година на уеб страницата на European Best Destinations, който е посещаван от повече от 6 млн. туристи от целия свят. Градът ни получи право да носи купата Най-добра европейска дестинация 2022 ", а формалното лого " Plovdiv - European Best Destinations 2022 е предоставено под формата на гланциран стикер на местата за настаняване, заведенията за хранене, туроператорите и туристическите сътрудници, музеите и галериите.

Логото е еднакво на документ за качество и достижения, и е разпознаваемо от туристите. Официалното лого " Plovdiv - European Best Destinations 2022 “ може да се употребява във всички информационни и рекламни акции, медийни изяви, уеб страница и други, на туристическите обекти до края на календарната 2022 година Само три дни преди празника на Пловдив (6 септември), градът ни още веднъж попадна в полезрението на известна задгранична медия - " The Guardian ". Пловдив бе посочен за един от 10-те най-хубави европейски градове за пътешественици.

Заместник-кметът показа и данни на Национален статистически институт за 2022 година, съгласно които общият брой осъществени нощувки в местата за настаняване за първото шестмесечие на 2022 година възлиза на 226 125, записва растеж от 89 % по отношение на същия интервал на 2021, само че е 4 % по-малко спрямо 2019 година По този индикатор покачването при българските жители е с 47 % за 2022 по отношение на 2021 година, и 5% повече по отношение на 2019 година

При задграничните жители осъществените нощувки са над 200% повече по отношение на 2021 година и 15% по–малко по отношение на 2019 година Обнадеждаващи са резултатите от третото тримесечие на 2021 година, които сочат растеж от 4,9% на осъществените нощувки от българи по отношение на същия интервал на 2019 година През първото шестмесечие на 2022 година Пловдив означи нарастване от над 100 % на общите доходи от нощувки в местата за настаняване спрямо 2021 година и 9%  растеж по отношение на събраните доходи за 2019 година

Статистическите данни демонстрират един доста по-добър резултат от първото шестмесечие на 2022  година, по отношение на същия интервал 2021 година, който се приближава, само че не доближава равнищата на всички стопански знаци от годината преди пандемията - 2019 година През 2022 година туризмът продължава да е изправен пред съществено предизвикателство, поради нестабилната конюнктура в интернационален и народен проект в изискванията на COVID-19, както и обстановката по летищата в Европа с анулираните полети, които оказаха невиждано въздействие и не престават да имат отрицателен резултат върху туристическата промишленост и превоза в целия свят.

Положителната наклонност в подобряването на резултатите се дължи на обстоятелството, че туристическият бранш постави старания да се утвърди имиджа на Пловдив като здравословна, сигурна и спокойна дестинация, предлагаща богат и разнороден събитиен календар, благоприятни условия за посещаване на културно-исторически забележителности и атракции, и същински кулинарни прекарвания.

В рамките на визитата групата от FIJET, посети обичайни събития от  календара на Пловдив – Празници на Стария град, Гурмето по тепето и Есенен панаир на занаятите, Национални есенни изложения в Стария град, срещнаха с най-новите и значими туристически атракции и културно-исторически монументи – Епископската Базилика на Филипопол, Античен Форум, Източен бранш на Римски стадион и други. В програмата на групата беше включено и посещаване на нови места за настаняване и заведения за хранене в града.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР