Експерти от Областна администрация – Русе участваха в инициатива, посветена

...
</TD
>Експерти от Областна администрация – Русе участваха в инициатива, посветена
Коментари Харесай

Русе се включи в Деня на европейските автори

Експерти от Областна администрация – Русе участваха в самодейност, отдадена на Деня на европейските създатели. Тя се организира в Окръжната библиотека в Гюргево и бе проведена от културната институция взаимно с Асоциация " Еврорегион Данубиус “ и гюргевския Окръжен съвет. Идеята на събитието беше да показа по ексцентричен метод поети-любители, които са заети в държавната и локална администрация. Те показаха на четири езика – български, румънски, британски и френски биографични сведения за обичани създатели и имаха опцията да прочетат елементи от техните творби. Сред тях бяха фрагменти от Михай Еминеску, Никита Станеску, Георги Господинов, Джон Банвил, Жак Превер, Антоан Дьо Сент-Екзюпери и други

На събитието дебютираха със своите стихотворения Лилия Георгиева, която е специалист в Областната администрация в Русе и заместник-кметът на Гюргево Йонел Мускалу. Бурни овации измежду публиката провокираха стихотворенията на Лилия Георгиева – " Щастлива съм “ и " Добрите хора “. От своя страна Йонел Мускалу показа " Дунав “ и " Погрижете се за душите си “. Според изпълнителния шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, по чиято концепция се осъществя самодейността, творбите са като рентгенова фотография на настоящите човешки взаимоотношения. Преводът на творбите беше изработен също от Лили Ганчева. Всяко от стихотворенията е било оповестено в обществените медии. Представянето на поезията бе придружено и от галерия на гюргевската художничка Петра Шербанеску. Експозицията се състои от близо 20 картини, които са нарисувани по провокираните от стихотворенията страсти у художничката. До няколко месеца стихотворенията ще бъдат оповестени в периодическото издание на Окръжната библиотека в Гюргево.

Сред гостите на събитието бяха шефът на русенската Регионална библиотека " Любен Каравелов “ Теодора Евтимова, както и заместник-председателят на Окръжен съвет – Гюргево Елизабета Михалча. В рамките на днешната среща беше контрактувано идващото издание на самодейността да се организира в библиотеката в Русе.

Денят на европейските създатели се организира за втора поредна година в 40 страни от Европа, а неговата цел е да насърчи интереса към четенето и да въодушеви младите генерации да изследват благосъстоянието на европейската литература и езиковото разнообразие на Стария континент.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР