Едва три пенсионни фонда за втора пенсия са с положителна

...
</TD
>Едва три пенсионни фонда за втора пенсия са с положителна
Коментари Харесай

Какво трябва да знаят лицата, на които им предстои да се пенсионират?

Едва три пенсионни фонда за втора пенсия са с позитивна рентабилност за миналите две години. От Комисията за финансов контрол обясниха за Българска национална телевизия, че дълготрайно фондовете са се потвърдили като устойчиви на пазарни разтърсвания и могат относително бързо да компенсират краткотрайните отрицателни резултати.

Покачването на лихвите от централните банки и несигурността към енергийните доставки през миналите две години са аргументите пенсионните фондове мъчно да са на плюс. Това изясняват от Комисията за финансов контрол. Пониженията не се дължат на подписани покупко-продажби, довели до загуби, а на ежедневната оценка на активите и отрицателните фактори на международните пазари.

" Нямат варианти за вложение тъй като пазарът е доста неустойчив. Тези фондове нямат право да влагат в доста рискови интервенции. Те имат строго дефинирани неща, с които могат да оперират. Те като нямат доходоносност и фондовете няма по какъв начин да имат доходоносност. Ако се гледа за 2 или 5 години, те имат доходоносност от 1.99, 1.7%, а в индикатор за 10 години те имат плюс 2% ", разяснява пред Българска национална телевизия Цветанка Гинева, шеф на консултантска компания за пенсионни услуги.

От Комисията за финансов контрол показват, че през предходната година фондовете са обърнали отрицателната тендеция и означават приблизително над 8.00 % позитивна възвращаемост.

От Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване показват, че междинната годишна рентабилност на фондовете за последните 20 години е 4%. През 2021 година, когато стартира изплащането на първите пенсии по втория дирек, за 20 години вноски повече от 2600 души са с пожизнена втора пенсия от приблизително 260 лева месечно, а 18 000 пенсионери получават разсрочени заплащания от приблизително 400 лева

От асоциацията пресмятат, че при междинна пенсия от Национален осигурителен институт в размер на 830 лева вторият дирек обезпечава към 30% спомагателни средства от държавната или общо - към 1100 лева Очакванията са, че с времето парите от втората пенсия ще се усилват за бъдещите ѝ получатели.

" Законодателно въпросът е решен съгласно това какво има човек като струпване. Законовите промени от 2021 година дадоха тъкмо тази опция за разнообразни типове пенсионни заплащания, само че във връзка с тези, които им следва да се пенсионират без значение, че има законови гаранции, мисля, че е извънредно неотложно да се намерения към този момент за опцията за вложение в мултифондове, т.е. опцията човек да избере какъв да бъде рисковият профил ", сподели проф. Людмила Векова, учител в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

Кратки интервали без рентабилност са вероятни, изясняват специалисти, само че капиталовата политика на сдруженията е насочвана към непокътната цената на активите в средносрочен и дълготраен проект.

Експерти предлагат да прецените дали да прехвърлите натрупванията си по втора пенсия от и към Национален осигурителен институт до 1 година преди пенсиониране по отношение на това къде бихте получили повече.

Средствата по самостоятелните партиди отвън Национален осигурителен институт се унаследяват, а също по този начин бъдещите пенсионери могат да получават първите заплащания до една година преди държавната пенсия.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР