Две глоби на веригите Кауфланд България и Лидл България, наложени

...
</TD
>Две глоби на веригите Кауфланд България и Лидл България, наложени
Коментари Харесай

Глоби за Кауфланд и Лидл заради заблуждаващи за клиентите практики в Русе

Две санкции на веригите " Кауфланд България " и " Лидл България ", наложени от Комисията за отбрана на потребителите, бяха доказани от съда. И в двата случая глобите са за заблуждаващи клиентите практики, употребявани от магазините на веригите, написа вестник " Утро Русе ".

" Лидл България " ще би трябвало да заплати 3000 лв. санкция тъй като в магазина си на ул. " Майор Атанас Узунов " предложил за продажба ракия, за производството на която било употребявано освен грозде, а и екстракт от друга земеделска продукция. В този случай законът не разрешава продуктът да се предлага като гроздова ракия, само че точно като такава напитката била оповестена както на етикета в магазина, по този начин и в интернет рекламата му.

Съдът дефинира като извънредно лекомислен и омаловажаващ качествата на потребителя аргумента на " Лидл ", че разликата сред аграрни и винен екстракт би била усетена единствено от експерт, защото тяхното обвързване е да опишат действителните характерности на продукта, които ориентират потребителя в неговите търговски планове. Според магистратите не е налице незначителен случай, тъй като нарушаването е позволено във връзка с огромен брой артикули, от лице с огромна активност, развивана в забележителна верига от магазини, което би следвало да го прави по-отговорно към спазването на закона.

" Кауфланд България " би трябвало да заплати 500 лв. поради това, че в хипермаркета на веригата на бул. " Христо Ботев " предложил опаковки от салата " Снежанка ", катък с печени чушки и маслини, върху които имало означена цена, само че на касата при възнаграждение се начислявали в допълнение 0,20 лева за пластмасова кутия. И в този случай съдът отхвърля причините за незначителност на нарушаването, защото са нарушени правата на забележителен брой клиенти.

И в двата случая Комисията за отбрана на потребителите е наложила минималните за такива нарушавания санкции. Решенията на Районния съд могат да се апелират пред Административния съд в Русе.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР