Днес Русенският университет Ангел Кънчев“ отбелязва седемдесет и осмата си

...
</TD
>Днес Русенският университет Ангел Кънчев“ отбелязва седемдесет и осмата си
Коментари Харесай

Русенският университет отбелязва годишнина с нов научноизследователски комплекс

Днес Русенският университет " Ангел Кънчев “ отбелязва седемдесет и осмата си годишнина с разкриване на следващия огромен капиталов план – Научноизследователски комплекс. " Това е знак за съхранена традиция и за блестящо наличие в националното и интернационално академично пространство ", оповестяват от университета.

Тържественият ден стартира с поднасяне на венци пред паметника на патрона на Русенския университет Ангел Кънчев. Непосредствено по-късно бе открита обичайна годишна експозиция на " Печатни и електронни издания на преподавателите на Русенския университет “ във фоайето на Ректората.

Изложбата на печатни и електронни издания за 2023 година показва общо 146 издания, разпределени в 10 категории, както следва: 9 монографии; 4 книги, от които 1 художествена литература; 1 студия; 10 учебника; 8 управления и образователни пособия; 29 дисертации и автореферати; 2 броя дипломни работи; 39 научни изявления, 13 от които с импакт фактор; 7 броя научни писания от конференции; 9 тома Научни писания на Русенския университет; 5 издания на Русенския университет; 2 броя студентско творчество; 6 броя от в. " Студентска искра " и 15 броя рекламни материали.

Връчени бяха награди в 10 категории, като Монографии и книги, учебници, управления и образователни принадлежности, дисертации и автореферати, издания на Русенски университет " Ангел Кънчев “, научни изявления, художествена литература, рекламни материали и други

Гости на празника на Русенския университет бяха  зам.-министърът на образованието и науката - проф. д.ф.н. Генка Петрова,  господин Пенчо Милков – кмет на Община Русе, господин Данаил Ковачев – регионален шеф на област Русе, господин Иво Пазарджиев – ръководител на Общински съвет Русе,  заместник-кметовете на Община Русе –  господин Енчо Енчев и господин Димитър Недев; господин Иван Белчев – народен представител в 49-то Народно заседание от 19 МИР - Русе. Своите приветствия насочиха проф. Петрова, господин Пенчо Милков и  господин Ковачев.

Празникът беше открит от ректора на Русенския университет – акад. Христо Белоев, който насочи своите благопожелания към всички присъстващи, а водещ на тържеството беше проф. доктор Пламен Кангалов – заместник-ректор по образователната работа. " Ако мога с една дума да обобщя мислите и възприятията, които ни вълнуват в този ден, бих избрал думата ГОРДОСТ. Всички ние имаме с какво да се гордеем, когато изричаме името на Русенския университет. “, сподели ректорът на университета – акад. Христо Белоев.

Сред мотивите за горделивост беше откриването на Научноизследователския комплекс, който бе построен за една година. Строителните работи са на стойност над 6 млн. лева, а оборудването на лабораториите в него се прави по разнообразни планове, най-големият от които е на стойност 12 млн. лева От тях 4 млн. ще бъдат вложени в развиването на научно-кадровия капацитет на Русенския университет, а останалите средства ще бъдат употребявани за обогатяване на оборудването.

Гостите на празника с интерес разгледаха лабораториите на комплекса. Ръководството на университета изрече своята убеденост,  че заедно  с Центъра за Върхови достижения, открит неотдавна, този комплекс ще се трансформира в дом на науката и нововъведенията за надарени учени и иноватори, дом на творчеството и концепциите, наредили Русенския университет измежду 10-те проучвателен университети в България.

На тържественото заседание след церемонията по откриването ректорът, учен Христо Белоев произнесе академично слово, в което очерта главните линии на развиване на Русенската Алма матер.

Грамоти и книги - първокласни издания на Българска академия на науките получиха пенсионирани преподаватели със важен принос към научно изследователската и просветителната активност на университета.

Церемонията по връчване на дипломи на придобилите научни степени и университетски длъжности през миналата година също бе част от празника на Русенския университет.  На нея бяха връчени 33 дипломи за научна степен “Доктор ", една - за научна степен “Доктор на науките ", 5 - за академична служба “Доцент " и 4 - за академична служба “Професор ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР