Днес беше подписан договор за сътрудничество между Русенския университет и

...
</TD
>Днес беше подписан договор за сътрудничество между Русенския университет и
Коментари Харесай

Русенският университет подписа договор за сътрудничество с Чилинзарско техническо училище по обществено здраве в Узбекистан

Днес беше подписан контракт за съдействие сред Русенския университет и Чилинзарско техническо учебно заведение по публично здраве ABU ALI IBN SINO, Ташкент, Узбекистан от двамата ректори – проф. доктор инж. Пламен Кангалов и проф. Илхом Рузиевич Юлдашов. На подписването участваха ръководителят на Общото заседание акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, проф. Бахтиёр Бердашлилевич Ергашев - Републикански перинатален център Ташкент, Узбекистан, Хилола Гафуровна Нематова /съпруга на проф. Юлдашов/, проф. Tutku Soyer, MD, PhD - Медицински факултет на университета Hacettepe Катедра по детска хирургия Анкара, Турция, проф. Cigdem DURAKBASA, MD, PhD - Катедра по детска хирургия, Медицински факултет на университета Medeniyet в Истанбул. В делегацията бяха още проф. Пенка Стефанова - шеф на Клиника по Детска хирургия, УМБАЛ " Св. Георги “ – Пловдив, проф. Огнян Хаджийски - шеф на поделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ " Медика Русе " и Алисе Муртезова - ръководител на Комисията по опазване на здравето и обществена политика в Община Русе, административен шеф на Лечебни заведения " Медика ".

След извършените разисквания на взаимните действия сред Русенския университет, Чилинзарско техническо учебно заведение по публично здраве ABU ALI IBN SINO в Узбекистан, УМБАЛ " Медика " и Лечебни заведения " Медика " през днешния ден се подписа контракт, който включва взаимни проучвателен и просветителни действия както на бакалавърско, по този начин и на магистърско ниво; продан на студенти, лекари и преподаватели, за присъединяване в лекции, конференции и симпозиуми.

Ректорите на двата университета показаха своята убеденост за бъдещото просветително и научноизследователското съдействие и развиване на взаимни действия въз основа на взаимното ценене на тяхната автономност и според настоящите закони и разпореждания във всяка страна и институция и в границите на наличните им запаси.

Подписването на този контракт ще способства за подсилване на връзките сред Русе и Узбекистан, като в същото време ще отвори нови благоприятни условия за учебен и културен продан сред двете страни.

Принос към съдействието сред Русе и Узбекистан имат и Лечебни заведения " МЕДИКА “. Гостите от Узбекистан ще вземат участие на следващия ден в симпозиума " Пролетни хирургични дни “, който за трета поредна година се провежда от МЕДИКА и Русенския университет. На финала на церемонията по сключване на контракта за съдействие сред Русенския университет и Чилинзарско техническо учебно заведение по публично здраве ABU ALI IBN SINO в Узбекистан проф. Пенка Стефанова изрази гореща признателност от името на здравното съсловие към МЕДИКА за тяхната инвестиция в развиването на медицинските фрагменти в България. " Те са единствените, които влагат време и пари, с цел да можем да споделим опит и познания. Русе би трябвало да се гордее с тази самодейност. Тя не инцидентно ще бъде почетена и от едно от най-големите имена в румънската медицина проф. Раду Спатару от болница " Мария Кюри “ в Букурещ “ – сподели тя.

Гостите от Турция също споделиха, че въпреки в родината им да има доста частни лечебни заведения, нито една не е вложила в публично опазване на здравето и благодариха на Лечебни заведения " МЕДИКА “.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР